ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εγγραφή στο newsletter μας

απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

Ελληνική Αρχιτεκτονική in USA

Τον 19ο αιώνα όλη η Αμερική ήταν γεμάτη αρχαίους ελληνικούς ναούς.

Στις αρχές του 19ου αιώνα (1840-1860) εμφανίζεται ένας έρωτας της Αμερικής για την Ελλάδα. Η Ελληνική επανάσταση του 1821 έφερε στον νου των αμερικανών την δική τους επανάσταση.
Η εποχή πυροδότησε μια στροφή της αρχιτεκτονικής γύρω από την κλασσική εποχή.
Ήδη, από τον πόλεμο του 1812 είχε μειωθεί η συμπάθεια πρός κάθε βρεττανική επιρροή και το κυρίαρχο υπάρχον "ομοσπονδιακό" στυλ. (Federal Style).
Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, απετέλεσε μοντέλο για τους Αμερικανούς και για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα η αναγέννηση του ελληνικού στυλ κυριαρχεί σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αποτελώντας την κυρίαρχη τάση της εποχής.
Το Ελληνικό καλσσικό στυλ ήταν τόσο δημοφιλές στην Αμερική εκείνη την περίοδο, ώστε τελικά έμεινε γνωστό με το όνομα "Εθνικό Στυλ" ( National Style).
Η περίοδος αυτή αρχίζει (και τελειώνει) με διάφορα δημόσια κτίρια στην Φιλαδέλφεια. Ήκμασε σε κεντρικές πόλεις και στην περιφέρεια κυριώς ανάμεσα στο 1820 και το 1860.
Το βασικό στυλ της ελληνικής αρχιτεκτονικής στην Αμερική του 19ου αιώνα βασίστηκε στις αρχές του αρχαίου ελληνικού ναού. Μια σειρα΄κίονες υποβάσταζαν μια οριζόντια δοκό (Θριγκός) πάνω στον οποίο αναπτυσσόταν ένα αέτωμα.
Ακολουθήθηκαν και οι ελληνικοί ρυθμοί (ο δωρικός, ο ιωνικός και ο κορινθιακός) ώς πρός την κατασκευή των κιόνων, ενώ τα κτίρια ήταν γενικά ορθογώνια. Οι κίονες στα κτίρια αυτά, χρησιμοποιήθηκαν με μια ποικιλία τρόπων.
Μπορούσαν να είναι στο μπροστινό μέρος του κτιρίου και να αναπτύσσονται σε όλο του το ύψος, ή να κάνουν όλο τον γύρο του κτιρίου, ή ακόμα να βρίσκονται διακοσμητικά στις γωνίες.
Χαρακτηριστικό του ελληνικού ρυθμού είναι το αέτωμα, το οποίο αποδόθηκε στην αμερική με διάφορες παραλλαγές.
Τα βασικά υλικά κατασκευής ήταν το τούβλο και η πέτρα. Πολλές χρησιμοποιήθηκε και ξύλο, καλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα γύψου, ώστε να προσομοιάζει την πέτρινη επιφάνεια. Η πόρτα ήταν συνήθως εντυπωσιακή.
Ζεύγη κιόνων και το αέτωμα καθώς και ο φωτισμός τόνιζαν ακόμα περισσότερο την είσοδο.
Τα παράθυρα συχνά κατελάμβαναν όλο το πλάτος της πρόσοψης και .ανοιγαν συρταρωτά πρός τα πάνω (με τον αμερικανικό τρόπο) σε διπλή ή και τριπλή ανάπτυξη.
Πολύ συχνά παρουσιάζονταν και σειρές οριζόντιων παραθύρων - φωταγωγών κάτω από τον θριγκό τα οποία συχνα ήταν διακοσμημένα με κάποιας μορφής σιδεριά.
Από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 1800 μπορόυσε κανείς να δεί Ελληνικούς ναούς να ξεφυτρώνουν παντού, απο το Μέην μέχρι τον Μισσισσιπή.
Αυτό που άντεξε από όλη αυτή την μόδα είναι το αέτωμα στην μετώπη των κτιρίων και κάποιες παραστάδες ένθεν και κείθεν της κεντρικής εισόδου.
Αυτός ο ρυθμός αποκαλείται γενικά στις μέρες μας " New England Farm House" (Αγροτόσπιτο της Νέας Αγγλίας).
Στον ρυθμό αυτό βασίστηκαν τα αστικά σπίτια των πόλεων των βορειονατολικών περιοχών των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα.
Στις αγροτικές περιοχές ο ρυθμός έμεινε ακμαίος μέχρι την δεκαετία του 1930.