σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniFuggerei οι πιό παλιές "κοινωνικές" πολυκατοικίες (1521)
Είναι (φυσικά) Γερμανικές
Το Fuggerei είναι το παλαιότερο κοινωνικό συγκρότημα κατοικιών στον κόσμο, το οποίο είναι ακόμα σε χρήση.
Είναι ένας περιφραγμένος θύλακας μέσα στην πόλη του Άουγκσμπουργκ στην Βαυαρία. Παίρνει το όνομα από την οικογένεια Fugger και ιδρύθηκε το 1516 από τον Jakob Fugger τον νεώτερο (γνωστός και ως "Jakob Fugger ο πλούσιος") ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να φιλοξενούνται οι άποροι πολίτες της Άουγκσμπουργκ.
Μέχρι το 1523, είχαν κατασκευαστεί 52 σπίτια, και τα επόμενα χρόνια η περιοχή επεκτάθηκε με διάφορους δρόμους, μικρές πλατείες και μια εκκλησία. Οι πύλες κλειδωμένες τη νύχτα, συντελούν ώστε η Fuggerei ναι είναι, από μόνη της, πολύ παρόμοια με μια μικρή ανεξάρτητη μεσαιωνική πόλη. Κατοικείται ακόμα και σήμερα, και είναι το παλαιότερο έργο κοινωνικής στέγασης στον κόσμο.
(Μτφρ από Wikipedia)


Το ενοίκιο ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα Rheinischer Gulden ανά έτος ( ισοδυναμεί με € 0,88 ), καθώς και τρεις ημερήσιες προσευχές για τους σημερινούς ιδιοκτήτες του Fuggerei - Προσευχή του Κυρίου, Χαίρε Μαρία, και το Σύμβολο της Πίστεως.
Οι προϋποθέσεις για να ζήσουν εκεί παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν πριν από 480 χρόνια:

a. Οι ενδιαδερόμενοι πρέπει να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στο Augsburg
β. να είναι Καθολικοί και
γ. να έχουν καταστεί άποροι χωρίς όμως να έχουν δημιουργήσει χρέη.

Οι πέντε πύλες εξακολουθούν να κλειδώνουν κάθε μέρα στις 22:00 .
Οι οικιστικές μονάδες της περιοχής αποτελούνται από διαμερίσματα ±60 τετραγωνικών μέτρων, αλλά επειδή κάθε ένα έχει τη δική του είσοδο από το δρόμο, μοιάζουν με ανεξάρτητες κατοικίες. Δεν υπάρχουν κοινόχρηστα καταλύματα και κάθε οικογένεια έχει το δικό της διαμέρισμα, το οποίο περιλαμβάνει μια κουζίνα, ένα σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μικρό βοηθητικό δωμάτιο, συνολικού εμβαδού περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων. Τα ισόγεια διαμερίσματα διαθέτουν ένα μικρό κήπο και υπόστεγο, ενώ τα διαμερίσματα στον επάνω όροφο έχουν μια σοφίτα. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις, όπως τηλεόραση και τρεχούμενο νερό .
Ένα μόνο ισόγειο διαμέρισμα δεν κατοικείται, αλλά χρησιμεύει ως ένα μουσείο ανοιχτό για το κοινό.
Τα κουδούνια έχουν περίτεχνα σχήματα, το καθένα είναι μοναδικό, και χρονολογείται πριν από την δημιουργία του δρόμου. Τα σχήματα αυτά χρησίμευαν ώστε οι κάτοικοι να μπορούσαν να προσδιορίσουν το δικό τους σπίτι - μέσα σε τόδα όμοια - με την βοήθεια της αφής στο σκοτάδι.

Η παλιά κουζίνα συντηρημένη στο μουσείο.
Το συγκρότημα είναι επισκέψιμο απο τουρίστες με εισιτήριο 4€ το οποίο είναι και το τετραπλάσιο του ετήσιου ενοικίου.
Οι κάτοικοι που θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους μετά τις 10 το βράδυ πληρώνουν πρόστιμο 1€ στον φύλακα.


Βεβαίως αποτελεί ωραία γερμανική πατέντα το παραπάνω συγκρότημα αφού βρέθηκε τρόπος να πληρώνει κανείς (έστω και τόσο λίγο) για να αυτοεγκλειστεί σε μια ιδιόμορφη φυλακή (συν τις προσευχές).
Ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε πάφτωχους πλην τιμίους και καθολικούς οπωσδήποτε, κρατάει στην Γερμανία 500 χρόνια και είναι ένα δείγμα της βαθειάς διαφοράς νοοτροπίας σε σύγκριση με εμάς (και άλλους γείτονες). Σημειωτέον ότι το συγκρότημα συντηρείται μέχρι σήμερα από την εκμετάλλευση του (δημόσιου) δάσους που κατέχουν μέχρι σήμερα οι απόγονοι των πρώτων "δωρητών" τον πλούτο του οποίου στερούνται οι υπόλοιποι κάτοικοι.

Attribution: Foto: Heinz-Josef Lücking, Lizenz: Creative Commons Wikipedia

όμορφη πόλη