ομορφη πόλη
online Περιοδικό για την Αρχιτεκτονική, τις Τέχνες, το Σπίτι, την Διακόσμηση
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Στό κέντρο της Αθήνας
Και όμως, το κέντρο μπορεί να είναι πολύ όμορφο
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Ένα μικρό σκοτεινό γραφείο μετατρέπεται σε σπίτι υψηλών προδιαγραφών.
Ψηλά στην γειτονιά των θεών

Λίγα μέτρα πιό κάτω από την πλατεία Συντάγματος και στην παλιά γειτονιά Βουλής και Απόλλωνος που σήμερα διατηρεί την αίγλη του Ελευθερουδάκη, αλλά μεταμορφώνεται σιγά σιγά από γειτονιά ταξιδιωτικών πρακτορείων σε κέντρο μαγειρικής της Άπω Ανατολής, το αρχιτεκτονικό γραφείο Aeolou Architects (Ελένη Τσιγαρίδα και Jamie Anderson) αναλαμβάνουν μια εξαιρετική αναμόρφωση. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό σε εμβαδόν τελευταίο όροφο πολυκατοικίας. Η ως τώρα χρήση του ήταν αυτή του σκοτεινού γραφείου. Το κεντρικό παράθυρο έβλεπε το παλιό υπουργείο παιδείας. Η μικρή τουαλέττα, διέθετε ψηλά το γνωστό παραθυράκι, κι όταν το άνοιγε κανείς μπορούσε μέσα από το άνοιγμα να διακρίνει την Ακρόπολη. Οι αρχιτέκτονες διέκριναν αμέσως ότι το μεγάλο χάρισμα του χώρου αυτού ήταν η θέα. Όλη τους η μελέτη είχε σαν κεντρικό άξονα την αξιοποίησή της. Το σημερινό σπίτι μοιάζει σαν ολοκαίνουργιο γυάλινο κέλυφος τοποθετημένο πάνω σε παλιά πολυκατοικία. Δεν υπάρχει τοίχος σχεδόν πουθενά. Τα πάντα είναι παράθυρα και μπαλκονόπορτες και η θέα είναι πραγματικά εξαιρετική.
acropolisloft
Η δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου είναι υψηλών προδιαγραφών και αυτό διακρίνεται αμέσως τόσο από τις προφανείς λύσεις, όπως πχ τα παλιά παράθυρα και μικρά μπαλκόνια τα οποία είναι πλέον από πάνω ως κάτω γυάλινα και διατέθουν μηχανισμούς αναδίπλωσης των επιφανειών, όσο και σε πολλές μικρές λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, όπως π.χ. η αξιοποίηση δομικών δοκών σε ράφια και βιβλιοθήκες. Το μικρό σπίτι επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε από την διακοσμήτρια με μιά επιλογή από παλιά κυρίως έπιπλα με ύφος. Τα αφγανικά χαλιά και το ξύλο δίνουν στον χώρο ζεστασιά.
Η πρόταση των Aeolou Architects είναι εντυπωσιακά ποιοτική και ανοίγει νέους δρόμους για την αξιοποίηση παλιών και σκοτεινών διαμερισμάτων και ρετιρέ σε όλη την γύρω περιοχή. Φαίνεται ότι το απόλυτο κέντρο της πόλης θα αλλάξει σύντομα και θα γίνει κάτι εξαιρετικά διαφορετικό και μοντέρνο.
Η αρχή έχει γίνει.