σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΓΑΥΡΙΟ, ΑΝΔΡΟΣ
Αξιοποίηση παλιού σπιτιού
Το σπίτι αυτό πέρασε από διάφορες φάσεις μέσα στην διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του

Το σπίτι της Νατάσας Μερεμετίδου βρίσκεται στο χωριό άγιος Πέτρος, στην Άνδρο, στην κορυφή σχεδόν του βουνού πάνω απο το Γαύριο, που είναι το λιμάνι του νησιού.

Το σπίτι αυτό αποκτήθηκε πριν λίγα χρόνια και επισκευάστηκε εξαρχής (1999). Το ηλικίας 200 ετών σπίτι ήταν σε κακή κατάσταση και υπήρχαν ουσιαστικά μόνο οι τοίχοι. Η τελευταία του χρήση ήταν σταύλος για τα ζώα.
Το σχέδιο του σπιτιού βασίζεται σε ένα διαμήκη άξονα που δεν διακόπτεται οπτικά, έναν μακρύ διάδρομο κατά κάποιο τρόπο, ο οποίος αλλού είναι κανονικός διάδρομος και αλλού τμήμα δωματίων. Το δάπεδο είναι ενιαίο και οι ευθείες των πλακιδίων του δαπέδου έχουν διατηρηθεί σε όλο το σπίτι.
Αποτελείται από μια μεγάλη ισόγεια κάμαρα στο κέντρο της οποίας υπάρχει μια μεγάλη καμάρα (τόξο) που στηρίζει την στέγη. Η ονομασία "κάμαρα" προέρχεται απο την καμάρα, που είναι ο συνηθισμένος τρόπος στήριξης στα νησιά εδώ και πολλούς αιώνες (επίσης και καμάρι, άρα το "καμάρι του σπιτιού" = το στήριγμα του σπιτιού. Πάνω από την αίθουσα αυτή υπάρχει ένα δώμα που έχει μετατραπεί σήμερα σε κρεββατοκάμαρα.
Το σπίτι αυτό πέρασε από διάφορες φάσεις μέσα στην μακρόχρονη ιστορία του. Υπήρξε φυσικά κατοικία μιας τυπικής αγροτικής οικογένειας της Άνδρου, υπήρξε λιοτρίβι, ενώ στα χρόνια της κατοχής εξυπηρέτησε και σαν καφενείο (το δώμα) και για τον λόγο αυτό υπάρχει σήμερα μέσα στην κρεβατοκάμαρα το παραγώνι ή μαγερειό, το τζάκι δηλαδή ή πιό σωστά η εστία που είναι τοποθετημένη περίπου ένα μέτρο πάνω απο το έδαφος για να μπορεί κανείς να μαγειρεύει.
Η Νατάσα Μερεμετίδου, θέλησε να διατηρήσει το σπίτι και όχι να το μετατρέψει σε κάτι άλλο. Για τον λόγο αυτό εμπιστεύθηκε τοπικούς μάστορες από το ίδιο το χωριό, τους οποίους προέτρεψε να προβούν στις απαραίτητες επισκευές με τον παραδοσιακό τρόπο, με τον τρόπο που θυμόντουσαν εκείνοι ότι δούλευαν οι παππούδες τους. Αρχιμάστορας του έργου ήταν ο Ανδριώτης κ. Δημήτρης Πέτσας.

Η επίβλεψη του έργου και οι διάφορες ιδέες και λύσεις που δόθηκαν ανήκουν στην ιδιοκτήτρια η οποία δεν αυτοσχεδίασε ως πρός αυτό αλλά αντίθετα μελέτησε διάφορες πηγές σχετικά με παλιά σπίτια της Άνδρου (κυρίως του αρχιτέκτονα Γιάννη Λυγίζου "ΠΑΛΙΑ ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ" εκδόσεις Σιδέρης).
Η εντυπωσιακή καραβόσκαλα που ανεβαίνει στο δώμα καθώς και τα ντουλάπια της κουζίνας (και άλλες ξυλουργικές δουλειές) είναι έργο του κατερινιώτη μαραγκού Γιώργου Γκιάτα, που εδώ και χρόνια ζεί μόνιμα στην Άνδρο. Οι στέγες του σπιτιού είναι οι παλιές και οι γνήσιες, με τα κυπαρίσσια και πάνω τους τις πλάκες του σχιστόλιθου. Από σχιστόλιθο είναι κατασκευασμένο και όλο το σπίτι (όπως περίπου σε όλη την Άνδρο και στις περισσότερες Κυκλάδες), η πέτρα αυτή δεν έρχεται από κάπου, καθώς όλη η περιοχή είναι γεμάτη και οι εργάτες την παίρνουν απλά από την αυλή.
Το σπίτι αυτό είναι ένα ησυχαστήριο με υπέροχη θέα και βρίσκεται δίπλα σε μια παραμυθένια πηγή κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο. Παραμένει σήμερα ένα γνήσιο Ανδριώτικο σπίτι το οποίο χρησιμοποιούν οι μάστορες για δείγμα όταν θέλουν να δείξουν σε νέους ιδιοκτήτες άλλων σπιτιών τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φτιάξουν και τα δικά τους.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης- Κυριακή Ντοβίνου