σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
Σπίτι αρχιτέκτονα
Θέμα Σπίτι
Τόπος Άνω Σύρος
Αρχιτέκτονας Γιώργος Βαφιάς
Είδος Αποκατάσταση
φωτογραφίες Κυριακή Ντοβίνου
Τα δυο πρώτα καλοκαίρια κάναμε διακοπές στο σπίτι, όπως ήταν, προσθέτοντας προσωρινά μία τουαλέτα στην κουζίνα και μία τσίγκινη σκάφη εν είδει μπανιέρας, προσπαθώντας να συλλάβουμε τα μυστικά πεδία και τις κρυφές χάρες του σπιτιού και του καινούργιου μας χωριού (γιατί ερχόμαστε από αλλού) .
Καταλάβαμε πολύ γρήγορα οτι θα θέλαμε δύο πράγματα. Να ανέβουμε ψηλά για να βλέπουμε όσο περισσότερο Αιγαίο γίνεται, και να έχουμε έναν αληθινό πράσινο κήπο σ’ αυτή την άνυδρη γη. Την θέα την υποπτευόμαστε, δεν πιστεύαμε όμως οτι θα μας μάγευε χωρίς να την έχουμε χορτάσει ακόμη. Για τον κήπο αγωνιζόμαστε πάντα, είναι η πολυτέλειά μας.
Το στοίχημα ήταν – όπως και είναι πάντα, όταν οι πελάτες μας έχουν την εξυπνάδα να μας το επιτρέπουν – να φτιάξουμε ένα σπίτι με χιούμορ, χωρίς σοβαροφάνεια, με πολύ απλά υλικά, αγορασμένα επί το πλείστον στο νησί, από ντόπιους τεχνίτες. Το σπίτι δεν θα γινόταν έτσι χωρίς τους φίλους και συνάδελφους τον Μάκη και τον Γιάννη, τον Μέμη τον εργολάβο, τον Πέτρο τον χτίστη, τον Αντώνη τον σιδερά, τον Δημήτρη τον μαραγκό, τον Τώνη τον πλακά, τον Στέλιο τον μπογιατζή.
Φυσικά η προσωπική δουλειά ήταν η μοναδική λύση σε πολλές λεπτομέρειες για πολλά καλοκαίρια, ειδικά γιά την μετατροπή των αντικειμένων και την αλλαγή της χρήσης τους, κάτι που μας διασκεδάζει ιδιαίτερα. Το σουρωτήρι γίνεται ο πολυέλαιος της κουζίνας, τα φανάρια τα ντουλάπια γιά τις προμήθειες, τα τσιγκέλια του χασάπη παίζουν το ρόλο του porte-manteau, η τσίγκινη λεκάνη μετατρέπεται σε νιπτήρα, ο κουβάς σε abat-jour, τα τάματα κρεμιούνται αντί γιά κρύσταλα στο φωτιστικό του καθιστικού, τα συρμάτινα σφουγκαράκια χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικοί ρόδακες στο νταβάνι της κουζίνας και η σιδεριά απο το παιδικό κρεβάτι μπαίνει για κεφαλάρι στο υπνοδωμάτιο.
Το χρωματολόγιο απο τα πλακάκια στρώνεται χαλάκι μπροστά στη μπανιέρα, τα κεντημένα λινά σεντόνια ανεμίζουν μπροστά στα παράθυρα. Τα χρώματα τα διαλέξαμε λίγο απο τις βάρκες και τον ταρσανά, αλλά και από την Κυπερούσα, αυτό το μοναδικό σπίτι στην Απάνω Μεριά, που μας έδωσε πολλά ερεθίσματα και που πολύ θα το θέλαμε δικό μας.
Το σπίτι επιπλώθηκε με τις καρέκλες που αγοράσαμε απο τον κυρ Γιώργη στην Ανω Σύρο, τα τραπέζια που μας έφτιαξε ο Τρύφωνας, τον καναπέ που μας βρήκε η Άννα και ντύσαμε με αφρικάνικο ύφασμα, ένα λαβομάνο που μας έδωσε η κυρία Τερέζα κι ένα τραπέζι που μας χάρισε η κυρία Αντωνία.
Μετά αγοράστηκαν οι δύο πολυθρόνες του Philippe Starck γιατι είναι ο desinger που έχει πολύ χιούμορ και πάντα μ’ εκπλήσσει. Τέλος ήρθε με φορτωτική η πολυθρόνα απο το οδοντιατρείο του πατέρα μου.<br />
Μας αρέσουν πολύ τα ταπεινά αντικείμενα, τα ψάχνουμε μετά μανίας τις Κυριακές στα παλιατζιδικα και τα παζάρια, στα ταξίδια μας. Εδώ θελήσαμε να τα ταχτοποιήσουμε σε ομάδες, να δημιουργήσουμε συλλογές. Ετσι βρήκαν την θέση τους πράγματα ετερόκλητα, άγνωστης προέλευσης, αγορασμένα έναντι λίγων δραχμών, λίγων φράγκων, ή λίγων ευρώ.
Χρωμολιθογραφίες, πήλινα τζιτζίκια, καράβια, υδρόγειες σφαίρες, παιχνίδια, τάματα, πέτρες, κοχύλια, καθρεφτένιες κορνίζες, χειροτεχνήματα, ομαδοποιημένα, αποκτούν άλλη σημασία, σαν να ανήκουν σ’ένα παράξενο ταξειδιωτικό μουσείο.
Η αυλή μας με τη λεμονιά, το γιασεμί, την κληματαριά, δροσίζει τις μέρες της καλοκαιρινής μας ξεγνοιασιάς .
Γιά τις νύχτες, η ταράτσα μας, με την Ερμούπολη, την θάλασσα δικιά μας, το πηγαιν’ έλα των βαποριών, τους κάκτους, τα παχύφυλλα, τον βασιλικό, τη μουσική που αγαπούμε, είναι το κρυφό μας στέκι.

ΣΠΙΤΙ

Ο Γιώργος Βαφιάς είναι αρχιτέκτονας και σκηνογράφος. Μαζί με τον Bernard Chapuis αρχιτέκτονα υπαιθρίων χώρων συστήνουν το 1989 την εταιρεία AEP στο Παρίσι.
Φωτογραφίες:Ⓒ Κυριακή Ντοβίνου