σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις




caneplex
lacomar pisani



Προσθήκη-Αξιοποίηση ισόγειου διαμερίσματος
αρχιτέκτονας, Στέλλα Αντωνίου
'
Σχέδιο του σπιτιού πριν την ανακαίνιση

επιμέλεια χώρου: Στέλλα Αντωνίου

Η οικία βρίσκεται στην οδό Αδάμων 17, στην Κηφισιά, σε υπερυψωμένο ισόγειο.
Πρόκειται για σπίτι που χτίστηκε το 1964 και ανήκε στη γιαγιά της σημερινής ιδιοκτήτριας, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, μιας παλιάς οικίας.
Πριν από 8 χρόνια και προκειμένου να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κατοικηθεί από έναν νέο άνθρωπο, με διαφορετικές ανάγκες, ανακαινίστηκε πλήρως, με την καθοδήγηση της νέας του ιδιοκτήτριας, Στέλλας Αντωνίου, η οποία είναι αρχιτέκτονας. Έτσι, κατ’ αρχήν, ενοποιήθηκαν χώροι, ακυρώνοντας τη βασική αρχή των παλιών σπιτιών της δεκαετίας του ’60, με τα χολ και τα πολλά μικρά δωμάτια, τις λεγόμενες κάμαρες.
Πραγματοποιήθηκε προσθήκη κυρίως χώρου 11,50 m² και εξώστη 5,50 m², σε πολυγωνική κάτοψη, με τζαμαρία στο ύψος των παραθύρων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται άπλετος φυσικός φωτισμός στον ενιαίο πια χώρο κουζίνας-σαλονιού και office. Προστέθηκε επίσης τζάκι σε σύγχρονες γεωμετρικές γραμμές. Η βασική κατεύθυνση της επέμβασης ήταν η δημιουργία ανοιχτού χώρου, χωρίς αδιαπέραστα διαχωριστικά, στον οποίο οι ίδιες οι λειτουργίες θα οριοθετούν σε ένα δεύτερο επίπεδο υπο-ενότητες χώρου.
Η λογική του open-plan χώρου προφανώς εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες ενός νέου ανθρώπου, οι οποίες μεταλλάσσονται ταχύτατα ακόμα και μέσα στη διάρκεια της μέρας.

Σχέδιο του σπιτιού μετά την ανακαίνιση

Επιλέχθηκαν φυσικά νέοι χρωματισμοί για την οικία, οι οποίοι έπρεπε να αποπνέουν μια αίσθηση ζεστού και θηλυκού χώρου, χωρίς να τον επιβαρύνουν με εξεζητημένες λεπτομέρειες. Στον ενιαίο χώρο του σαλονιού η Στέλλα Αντωνίου επέμεινε στα γήινα χρώματα, που ενισχύουν την «ειλικρίνεια» του χώρου και συνδυάζονται με τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο στις φυσικές του αποχρώσεις.
Ο τεχνητός φωτισμός είναι διακριτικός, ούτως ώστε να μην ανταγωνίζεται το φυσικό γλυκό φως, αλλά αντίθετα να του παραχωρεί την προτεραιότητα. Στην επίπλωση, επιλέχθηκαν κομμάτια και μικροαντικείμενα που είτε διαμορφώνουν ζεστές, ήσυχες για το βλέμμα, γωνιές είτε λειτουργούν ως tips, ενδείξεις που εστιάζουν και διεγείρουν την προσοχή. Αυτή η εναλλαγή από την ησυχία και την αρμονία στην έξαρση κάνει το χώρο ενδιαφέρον, σε κερδίζει με τη συνοχή ακόμα και ετερόκλητων στοιχείων του.
Τέλος, ένα σημαντικό και απαράλειπτο στοιχείο είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου, που διαχέονται στο σπίτι τονίζοντας τις φυσικές του γραμμές, ενισχύοντας τους χρωματισμούς, προσδίδοντάς του ζεστασιά και ταυτότητα.

Κείμενο: Κέλλυ Παπαϊωάννου - φωτογραφίες: Κυριακή Ντοβίνου