σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Ανακαίνιση

αρχιτέκτονας: Μαρία Βιδάλη
Μετατροπές και σχεδιασμός επίπλων σε ένα απλό διαμέρισμα

Η Μαρία Βιδάλη η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και τον τόπο καταγωγής της την Τήνο, είναι μια αρχιτέκτονας με ιδιαίτερες γνώσεις και εργασίες πάνω στην αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο να δούμε πώς μια τέτοια αρχιτέκτων "συμβίβασε" την προσωπική της ζωή και την εργασία της σε ένα τυπικό διαμέρισμα της Νέας Σμύρνης. Το σπίτι της είναι απλό, καθημερινό και συνηθισμένο, σαν τα σπίτια όλων των ανθρώπων. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι από την μια μεριά η καλή γνώση των αναγκών της και οι λύσεις που έχουν δοθεί, και από την άλλη, η λιτότητα και το μέτρο (αξίες που πάντα βασίζονται στο καλό σχέδιο).
Η Μαρία Βιδάλη με υλικά ταπεινά (πχ μελαμίνη, νοβοπάν, πεύκο κλπ) κατασκεύασε έπιπλα χρήσιμα, με ιδιότητες και διαστάσεις που ήθελε, τα οποία δίνουν στον χώρο χαρακτήρα και ύφος. Τίποτα από όσα υπάρχουν μέσα στο σπίτι αυτό (εκτός από τους καναπέδες) δεν μπορεί να βρεθεί έτοιμο στο εμπόριο. Όλα έχουν κατασκευαστεί από τεχνίτες σε σχέδια της Μαρίας Βιδάλη σε κόστος εξαιρετικά χαμηλό.


.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης- Κυριακή Ντοβίνου