σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΜοντέρνο ιατρείο σε διατηρητέο νεοκλασσικό του 1800
διακόσμηση από τον Χρήστο Μοσκοφίδη
booze Αθήνα Κολοκοτρώνη
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz
booze Κολοκοτρώνη αθήνα bar μπούζ bouz

Το σημείο είναι μοναδικό, το κτίριο πολύ όμορφο και η θέα επίσης μοναδική. Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Ερμούπολης στη Σύρο. Εδώ στον δεύτερο όροφο, ο διακοσμητής Χρήστος Μοσκοφίδης, πρέπει να διαμορφώσει ένα σύγχρονο ιατρείο, αντιπαλεύοντας όλο το εσωτερικό του παλιού γραφείου των τριών δωματίων, το οποίο έχει "εκμοντερνιστεί" κάποιες δεκαετίες πρίν, καταντώντας σήμερα, απλώς τραγικό.
Ο διατηρητέος χαρακτήρας (και η υπόσταση) του κτιρίου καλούν τον διακοσμητή και ζωγράφο να προχωρήσει σε ένα διακοσμητικό συντακτικό που θα συνδυάσει με επιτυχία τον παλιό νεοκλασσικό μύθο με ένα εντελώς σύγχρονο ιατρείο που να μην μοιάζει ξένο στον χώρο, κρύβοντας ταυτόχρονα τα υπαρκτά εγγενή ελαττώματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθούν.
Ένας αδιάφορος χώρος 45τμ περίπου πρέπει τώρα να αποδόσει 3 ξεχωριστά δωμάτια και τις αντίστοιχες χρήσεις τους κάτι που υποννοεί την ευφυή εκμετάλλευση και του τελευταίου τετραγωνικού εκατοστού. Ταυτόχρονα, ο Χρήστος Μοσκοφίδης, εκτός από τη λειτουργικότητα πρέπει να πετύχει και ένα διακοσμητικό απότελεσμα σχεδόν εικαστικό, ώστε να διασκεδάσει την αίσθηση της επίσκεψης του ασθενούς σε ένα ακόμα κλασσικό και βαρετό ιατρείο. Η υπάρχουσα είσοδος οδηγεί στο μεσαίο δωμάτιο και μέσω ενός διαδρόμου στο αριστερό και το δεξί.
Ο εμβαδοβόρος παλιός διάδρομος μετατράπεται τώρα σε ένα γραφείο, το δεξί δωμάτιο γίνεται αιθουσα αναμονής και το αριστερό εξεταστήριο. Ενα μικρό χώλ μετά την κεντρική είσοδο οδηγεί κατευθείαν στο γραφείο και στην αίθουσα αναμονής, ενώ και το εξεταστήριο παραμένει στην μια άκρη του διαμερίσματος, σχεδόν απομονωμένο όπως και πρέπει να είναι. Στα θετικά του παλιού κτιρίου προσμετρώνται τα τεράστια παράθυρα που λούζουν όλη την μέρα με άπλετο φώς και τα τρία δωμάτια. Λαμβάνοντας το δεδομένο αυτό υπόψη ο διακοσμητής -καθώς δεν δύναται να αντικαταστήσει το δάπεδο της αίθουσας αναμονής- το ενσωματώνει στην πρότασή του βάφοντας όλο το δωμάτιο με ένα τολμηρό γκρί.

Το γκρί αυτό, ίδιας τονικής κλίμακας με τα πλακάκια του δαπέδου δεν είναι πλακάτο αλλά έχει μέσα του γυαλιστερές άσπρες πινελιές που χαρίζουν υφή, φως και ενδιαφέρον. Ένα μεγάλος παλιός καθρέπτης πατιναρισμένος από το ζωφράφο προσθέτει βάθος στο χώρο. Ο καναπές του '50 ανταγωνίζεται τις εντελώς μοντέρνες μαύρες πολυθρόνες του Philip Stark χαρίζοντας στην αίσθηση του χώρου συνθετική αποφασιστικότητα και κοντράστ.
Η γλυπτική κεφαλή του ζώου είναι έργο του ίδιου του Χρήστου Μοσκοφίδη καθώς και τα δύο αυτοσχέδια φωτιστικά δίπλα στο μεγάλο παράθυρο. Το γραφείο εξοπλίστηκε με μοντέρνα επίπλωση προσαρμοσμένη στις μικρές διαστάσεις του χώρου. Οι δύο καρέκλες Stella ειναι αγορασμένες από το Παρίσι και είναι τύπου Napoleon III. Τα κόκκινα κουτιά σχεδιασμένα από το Χρήστο Μοσκοφίδη επίσης χρησιμεύουν σαν αποθηκευτικοί χώροι. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης και το εξαταστήριο με μια εντυπωσιακή αφίσσα που καταλαμβάνει το μεγαλυτερο μέρος του τοίχου ώστε ο ασθενής την ώρα της εξέτασης να μένει απασχολημένος με την αποκρυπτογράφηση της σχηματικής αναπαράστασης μιας τυπικής τομής του δέρματος.
Ο χώρος συνολικά κατορθώνει να αποπνέει σοβαρότητα παραμένοντας την ίδια στιγμή πολύχρωμος με έντονα και τολμηρά χρώματα (πχ το μώβ του διαδρόμου ή τα κόκκινα κουτιά κ.α.) επιτυγχάνοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην λειτουργικότητα, το νεοκλασσικό κέλυφος και την σύγχρονη fusion διακοσμητική αντίληψη.

Κείμενο: Λευτέρης Μιαούλης - φωτογραφίες:Κυριακή Ντοβίνου