με μια Rollei από παιδίΗ Δύση συναντά την Ανατολή. Μια φωτογραφία του 1963

Ο Fan Ho είναι Κινέζος φωτογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει κερδίσει πλήθος διεθνών βραβείων και διακρίσεων από το 1956 για τις φωτογραφίες του.
Γεννήθηκε στην Σανγκάη το 1937 και μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν ακόμα μικρός. Ξεκίνησε την φωτογραφία πολύ νέος με μια Rolleiflex που του έκανε δώρο ο πατέρας του .Κατα το μεγαλύτερο μέρος αυτοδίδακτος, φωτογράφιζε σκηνές του δρόμου, μαγαζιά, την αστική ζωή και παιδιά σχεδόν συνομήλικα με αυτόν. Για σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιούσε την τουαλέττα του σπιτιού της οικογένειας και μετά από μικρό χρονικό διάστημα είχε συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο αρχείο από την ζωή στο Χονγκ Κόνγκ κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 και καθώς αυτό μεταμορφωνόταν σε ένα μητροπολιτικό κέντρο.

Όταν είδε την δουλειά του Fan Ho ο Laurence Miller (ιδιοκτήτης γκαλερί) το 2006 την χαρακτήρισε σαν abstract Bauhaus που είχε παρόλα αυτά παραχθεί στο Hong Kong. Επρόκειτο για μια δουλειά αφαιρετική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική.

Ο Fan Ho είναι μέλος της Φωτογραφικής Ένωσης των ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας, της Σινγκαπούρης, της Αργεντινής, τηξς Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.caneplex