ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εγγραφή στο newsletter μας
απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

Μουσείο Μπενάκη

Δημόσιοι Χώροι

  • κείμενα - φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Το κτίριο της οδού Πειραιώς
Το κόκκινο κτίριο στο 138 της οδού Πειραιώς, έργο των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη και είναι ένα από τα λίγα επιτυχημένα νέα κτίρια της πόλεως των Αθηνών.
Κτίριο "αγωνιστικό" ευρισκόμενο σε πεδίο παλαιού και εξελισσόμενου υποκόσμου, ορθώνει το κόκκινο (από Ιρανική πέτρα) ανάστημά του εν μέσω ξενυχτάδικων, πορνείων, gay&lesbian bars, και έχει για γείτονες ένα glamorous μπουζουκτζίδικο, ένα λευκοβρώμικο αστυνομικό τμήμα κι ένα κατάστημα με προϊοστορικής αισθητικής νυφικά.
Ποιός θα νικήσει; Η κουλτούρα; Ο υπόκοσμος; Ή η νέα μπουρζουαζία που απενοχοποιείται με το να συνδυάζει και τα δύο; Ουδεμία έκπληξις. Ο αγών αυτός θα συνεχίζεται για πάντα και αυτή πρέπει να ήταν και μια κεντρική ιδέα των αρχιτεκτόνων στη φάση του σχεδιασμού.
Κτίριο βιομηχανικό της περιοχής που παρέμεινε τέτοιο, εξωστεφές σαν μυστήριο θέαμα και εσωστρεφές σαν κέλυφος, οδηγεί από μόνο του τους επισκέπτες στις υπέροχες κεκλιμμένες ράμπες και τους αξιοποιεί σαν τμήμα του θεάματος καθώς τους μετατρέπει σε σιλουέττες πίσω από ημιδιαφανή πετάσματα, ένα φουτουριστικό θέατρο σκιών, πίσω από τις ευφυέστατες ξύλινες εξωτερικές περσίδες.

Σπίτι στη Βάρη, Κωνσταντίνος Ψυχογιός
Πέρα από την μεγάλη του επιτυχία και αποδοχή - χιλιάδες επισκέπτες - το πλήθος των επιτυχημένων εκθέσεων, το μεγαλόψυχο τμήμα - πωλητήριο - του ισογείου (ελληνική ζωντανή λαϊκή τέχνη) και το εξαιρετικό καφέ όαση της Πειραιώς, το έργο αυτό έχει κυρίως να επιδείξει μια μοναδικά ασυμπλεγματική αρχιτεκτονική ταυτότητα: Απεκδυόμενο την σοβαροφάνεια των μουσείων, αποδεχόμενο την θέση του στην ιστορία, τον πολιτισμό και την γεωγραφία, λαμβάνει υπόψη του ήδη από σχεδιασμού τα πραγματικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών του και είναι φτιαγμένο γι αυτούς με αγάπη και φροντίδα.

Και το κοινό δεν είναι στραβό!

Ανταποδίδει με ενθουσιασμό.