όμορφη
πόλη
ΕπαγγελματικοίΧώροιΚαταστήματαΓραφείαBarCafeRestaurantsΞενοδοχείαInteriorsDesignΔιακόσμησηΜελέτη
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Εστιατόριο-μπαρ BIG APPLE
Διακόσμηση από τη Βιργινία Καβράκη
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Στις καινούργιες εγκαταστάσεις του παλιού τροκαντερό στο Φάληρο
Η πρόσκληση των ιδιοκτητών να αναλάβω την μελέτη καιδημιουργία του συγκεκριμένου καταστήματος ήταν για μένα μια ευχάριστη προκληση! Μιάς και ήταν μια δημιουργία εκ του μηδενός.

Γράφει η Βιργινία Καβράκη
Σε έναν αδιάφορο ισόγειο χώρο ενός υπό κατασκευή εμπορικού κέντρου με πολύ γεωμετρικό χαραχτήρα, σε τόνους του γκρι και πλαισιωμένο με αρκετό γυαλί, με εναν σχεδόν γυμνό περιβάλλοντα  χώρο και με μοναδική θέα, το ίδιο το εμπορικό και ενα αξιόλογο γυάλινο γλυπτό!.
Έτσι  ο σχεδιασμός μου ξεκίνησε, με μια μικρή αφετηρία, το κυρίαρχο γεωμετρικό σχήμα που ήταν η μεγάλη κυκλική έλλειψη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της έξωτερικής  περιμέτρου του χώρου.  Η περίμετρος αυτή πλαισιώθηκε από γυαλί σε όλο το ύψος της ώστε να δινει την δυνατότητα από έξω, θέας σχεδόν ολόκληρου του χώρου.
Για τον ιδιο λόγο αλλά και για τον ακριβως αντίστροφο, δημιουργήθηκε και ενας  αναβαθμός ύψους 2 σκαλοπατιών στο πίσω μέρος όπου φιλοξενείται και ενα εντυπωσιακό μπαρ που δεσπόζει στον χώρο με το μέγεθος και το design του. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η οροφή των δυό επιπέδων, όπου με το σκούρο χρώμα της αφήνει να διαγραφούν εντυπωσιακά τα σχήματα, καθώς ορίζονται με έμφαση, από τον κρυφό μα εντυπωσιακό φωτισμό που είναι και ο βασικός φωτισμός του χώρου.
restaurant bar big apple
Το επιβλητικό ''χ'' στο επίπεδο του μπαρ, οι γυμνές οπτικές ίνες πάνω του, όπως και οι ευφάνταστοι πολυέλαιοι σε συγεκριμένα σημεία συμπληρώνουν τις απαιτήσεις φωτισμού αλλά και αισθητικής. Τα διακοσμητικά στοιχεία βέβαια δεν σταματούν εδώ. Ο χώρος χρειάζεται να χωριστεί με κάποιον τρόπο τόσο για τις ξεχωριστές λειτουργίες (καφέ - ποτό - φαγητό), όσο  και για αισθητικη, να γίνει πιο φιλικός- ζεστός. Έτσι δημιουργώ κάποια διαχωριστικά παραπέτα από μέταλλο με συμμετρικά σχήματα που σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αλλά μεταφρασμένα στο σήμερα. Εφαρμόζω επίσης μια ημιδιαφανή τοιχογραφία με πολύ ζωντανά χρώματα αλλά και ρυθμό, στις τυφλές ίσιες τζαμαρίες, και μαύρα κρόσια που πετυχαίνουν και πάλι διαφάνεια στην κυκλική τζαμαρία με την θέα στον έξωτερικο χώρο. Ολα αυτά πανω σε ενα ξύλινο καρυδένιο πάτωμα στα χαμηλά επίπεδα και ενα ανθρακί πέτρινων πλακών με χαραχτήρα στα ψηλότερα που συνεχίζει στην όψη του μπαρ και το ακολουθεί στους ίδιους τόνους η ανάγλυφη ψηφιδωτή ταπετσαρία στον μοναδικό πίσω τοίχο (πίσω από τον οποίο κρύβονται και όλοι οι βοηθητικοι χώροι του καταστηματος). Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν τα απαραίτητα  καθιστικά  σε ίσιες γραμμές, αλλά με τεχνική στο ταπετσάρισμα τους ώστε να είναι αλλά και να φαίνονται αναπαυτικά, στα χρώματα του κόκκινου, λευκού και μαύρου. Η ισοροπία στο θερμό - ψυχρό και φωτεινό - σκοτεινί είναι αυτή που κάνει τον χώρο φιλόξενο και ξεκούραστο χωρίς να επισκιάζει την ''νεουουρκέζικη'' αύρα του. !!