όμορφη
πόλη
ΣπίτιαΔιακόσμησηΑρχιτεκτονικήΠαραδοσιακάΜοντέρναMinimalInteriorsDesignΕξοχικάLofts
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Μοντέρνα Σπίτια
Σπίτι Αρχιτέκτονα
Σπίτι science fiction του Χάρρυ Μπουγαδέλλη
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Πρόκειται για ένα μοναδικό ίσως σπίτι όπου η αρχιτεκτονική, η ομορφιά , η χρηστικότητα, η τέχνη, τα υλικά και τα προηγμένα ηλεκτρονικά συνυπάρχουν αρμονικά
Το δακτυλικό αποτύπωμα στην πόρτα έχει κι αυτό την σημασία του.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας από τους πιό καλούς αρχιτέκτονες της χώρας με σημαντικά έργα, αποφασίζει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα σπίτι για τον εαυτό του; Η παραπάνω υπόθεση έγινε πραγματικότητα στην περίπτωση του Χάρρυ Μπουγαδέλη (www.aeter.gr).
Το σπίτι, ένα από τα πιό εντυπωσιακά της χώρας, βρίσκεται σήμερα στην Φιλοθέη, προκαλώντας αναγκαστική κλίση της κεφαλής δεξιά, σε όποιον περαστικό κατεβαίνει πρός το παλιό πέτρινο περίπτερο. Παρότι το σπίτι είναι εξωτερικά και εσωτερικά εξαιρετικά εντυπωσιακό και αποτελεί την εμπράγματη εφαρμογή της έννοιας "εξωσυμβατικό" είναι στην ουσία του πάρα πολύ απλό. Είναι ένα παιδικό σχέδιο, ένα κουτί που κάποιος ευφάνταστος πιτσιρικάς έφτιαξε με μια κούτα λέγκο για να στεγάσει σε αυτό τα όνειρά του. Ένας πιτσιρικάς που είχε την τύχη να σπουδάσει, να εργαστεί, να δοκιμάσει, αλλά κυρίως να μη μεγαλώσει ποτέ. Και να είναι σε θέση να δείχνει σε όλους εμάς σήμερα το παιχνίδι του.
Ένα παιχνίδι που τα στατικά του, τα υλικά κατασκευής, ο συνδυασμός τους και οι λεπτομέρειες της κατασκευής προκαλούν πονοκέφαλο μεγάλο σε όποιον καταπιαστεί με αυτό. Ένα κουτί λοιπόν που του λείπει ένα κομμάτι, με ένα πόδι που πατάει μέσα στο νερό. Με τα τζάμια του σαλονιού και τα αλουμίνια τους να βρέχονται από την πισίνα. Που δεν είναι μόνο πισίνα αλλά και λιμναίος χώρος, ένα απίθανο μπαλκόνι υδάτινο, η μια μεσαιωνική ίσως τάφρος που μετατρέπει το σαλόνι σε "νησί". Όλος ο όγκος είναι καλυμμένος με μάρμαρο τραβερτίνο. Το υλικό γυρίζει μέσα στο σπίτι παντού, κι όταν ανοίγουν οι τεράστιες πόρτες, ο χώρος είναι κανονικός ημιυπαίθριος. Το ισόγειο αποτελείται από το σαλόνι που συνεχίζεται σε μια κουζίνα στο βάθος του, η οποία μπορεί να χωριστεί με γυάλινα πετάσματα.
Ο μεγάλος καναπές του σαλονιοιύ προέρχεται από την ROCHE DOBOIS. Τα έπιπλα (όλα λευκά) είναι τα απολύτως απαραίτητα και είναι κατασκευσμένα όλα (μαζί και ολόκληρη η κουζίνα με τα εντοιχισμένα MIELE) επί τόπου, από corian ένα νέο συνθετικό υλικό που έρχεται σε κομμάτια τοποθετείται και φινίρεται στην τελική θέση. Απο το ίδιο αυτό υλικό είναι κατασκευασμένο και το τραπέζι της τραπεζαρίας το οποίο τρυπάει στο τέλος του το σπίτι και μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο βγαίνει και λίγο έξω, Ένα πατάρι στο σαλόνι (πανω από την κουζίνα) στεγάζει το γραφείο και ένα wc, Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί το παιδικό σπίτι στην ουσία, όχι απλά το δωμάτιο. Τον χώρο που και εδώ είναι λιτός με τα παντα είναι εντοιχισμένα, φυλάει μέρα νύχτα, άγρυπνος φρουρός, ένας life size Batman. Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από την μεγάλη κρεβατοκάμαρα το μπάνιο και το βεστιάριο.
Είναι ένας ενιαίος χώρος υψηλής τεχνολογίας (όπως και όλο το σπίτι) με ανοιχτή μπανιέρα υδρομασσάζ και χρωμοθαραπείας (που χωρίζεται με ενα στόρι) κι ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι, μοναδικό στην ουσία έπιπλο μαζί με ένα ανάκλινδρο και το τραπέζι της τηλεόρασης. Στον χώρο της μπανιέρας -που χρησιμεύει και σαν νυχτερινό φωτιστικό- το δάπεδο αλλάζει για να αντιμετωπιστεί το νερό.
νέλλη και νατάσα ιατροπούλου, καραβάκια

Το τέλεια φινιρισμένο μάρμαρο (από την LACOMAR-PISANI) χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το σπίτι σε εφαρμογές που χρήζουν ειδικής μνείας. Οι τοίχοι σε όλο το σπίτι έχουν παχος πάνω από ένα μέτρο. Αυτή η διάσταση χρησιμεύει άλλοτε για μόνωση και άλλοτε για δημιουργία χώρων οι οποίοι είναι άφθονοι, αλλά δεν διακρίνονται πουθενά.
Ντουλάπες, ντουλάπια κλπ είναι όλα εντοιχισμένα. Στο σαλόνι τα στερεοφωνικά, video projectors (Β&Ο) κλπ είναι όλα εντοιχισμένα και απολύτως κρυφά. Με το πάτημα ενός κουμπιού υποχωρεί ενα τμήμα του τοίχου και τα αποκαλύπτει.
Δυό τεράστιες οθόνες που κατεβαίνουν από το ταβάνι (που βρίσκεται στα 4.5 σχεδόν μέτρα από το έδαφος) προσφέρονται για την παρακολούθηση ταινιών. Μαζί με την οικογένεια παρακολουθει αενάως και ο εντυπωσιακός κόκκινος άνθρωπος του σαλονιού, έργο του Γιώργου Λάππα.
Όλο το σπίτι είναι γεμάτο έργα τέχνης ελλήνων καλλιτεχνών, (TAKIS, ΠΑΥΛΟΣ, Κωστής Γεωργίου, CHRYSSA, ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΗ κ.α.)
Η λιτότητα και η απλότητα του χώρου κρύβει πάρα πολύ δουλειά από πίσω του καθώς τα πάντα έχουν προβλεφθεί. Οι αυτοματισμοί του σπιτιού είναι επιπέδου science fiction. H τηλεόραση του σαλονιού (Β&Ο) γυρίζει και ακολουθεί τον θεατή της όπου αυτός καθήσει. Η εξώπορτα ανοίγει με το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη ο οποίος δεν χρειάζεται να ψάχνει για κλειδιά. Παίρνει επίσης τηλέφωνο τον κλιματισμό ή την θέρμανση και ξεκινούν όποτε αυτός όποτε θέλει. Τα παράθυρα ανοιγοκλείνουν ηλεκτρικά και αυτόματα. Σε περίπτωση βροχής, κλείνουν απλά μόνα τους με την χρήση αισθητήρων.
Οι θόλοι του ταβανιού ανοίγουν και αυτοί για εξαερισμό και φυσικά κλείνουν αυτόματα. Το σπίτι είναι βιοκλιματικό, με την βόρεια πλευρά του εντελώς κλειστή, αλλά με πάρα πολύ φώς λόγω των τεραστίων ανοιγμάτων στις άλλες πλευρές. Το πάχος των τοίχων, οι διπλοί υαλοπίνακες και τα θερμομονωτικά κουφώματα (SHUCCO) εξασφαλίζουν την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας χειμώνα και καλοκαίρι. Ο κήπος ακολουθεί ανάλογη φιλοσοφία. Τα φυτά είναι όλα ελληνικά και τοπικά. Επιζούν και παραμένουν σε άριστη κατάσταση με την ελάχιστη φροντίδα.
Επιβλητικό στοιχείο εδώ ένας τεράστιος φοίνικας, που αναλογεί στον όγκο του σπιτιού και ο οποίος μεταφέρθηκε εδώ απο ένα άλλο παλιό σπίτι.
Οι αυτοματισμοί του σπιτιού είναι ένα στοιχείο που σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλατιά σε κάθε καινούργια κατοικία καθώς ευκολύνουν πάρα πολύ την ζωή.
Η βιοκλιματική του συμπεριφορά είναι ένα στοιχείο που θα έπρεπε να είχαν όλα τα σπίτια υποχρεωτικά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Χάρρυ Μπουγαδέλλης είναι αρχιτέκτονας