όμορφη
πόλη
ΕπαγγελματικοίΧώροιΚαταστήματαΓραφείαBarCafeRestaurantsΞενοδοχείαInteriorsDesignΔιακόσμησηΜελέτη

Εστιατόριο Ντάκος Κολωνάκι

Γράφει η διακοσμήτρια Σίσυ Φειδά

Το διακοσμητικό  Concept του εστιατορίου Dakos  βασίστηκε πάνω  στην φιλοσοφία των ιδιοκτητών του γύρω από την Κρητική κουζίνα και αυτό που αντιπροσωπεύουν  ως brand. Το project μου ήταν η δημιουργία ενός φιλόξενου ζεστού all day χώρου που να μπορεί να λειτουργεί βασικά ως εστιατόριο αλλά να προσφέρεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας και για καφέ ή ποτό. Ως σημείο συνάντησης, στην καρδιά του Κολωνακίου, ήταν απαραίτητο να μπορεί να προσελκύσει μεγάλο φάσμα πελατών, οπότε και το décor του έπρεπε να επιτύχει  αυτόν ακριβώς τον στόχο. Η ιδέα ήταν ένας χώρος που να αποπνέει διακριτική πολυτέλεια αλλά ταυτόχρονα χαλαρότητα. Η έμπνευση  ήρθε από το ίδιο το προϊόν που είναι η Κρητική κουζίνα και κατ΄ επέκταση η Κρήτη.'Ετσι λοιπόν χρησιμοποίησα φυσικά υλικά προσπαθώντας να εκφράσω τη Κρητική γη και ότι αυτή αντιπροσωπεύει. Μάρμαρο, ξύλο, σίδερο και μπρούτζος είναι τα βασικά υλικά γύρω από τα οποία στήθηκε ο χώρος , τα χρώματα του καφέ, του εκρού και του ταμπά  παραπέμπουν στο χώμα, στο κριθάρι και στο Κρητικό παξιμάδι αντίστοιχα, στον ντάκο! Το ότι πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο ιδιαίτερα σκοτεινό έκανε την πρόκληση ακόμα πιο μεγάλη.

Για το λόγω αυτό προτίμησα να κινηθώ σε ανοιχτούς αλλά ζεστούς χρωματικούς τόνους δίνοντας ένταση σε επιλεγμένα σημεία. Η δημιουργία εικονικού κήπου στο βάθος του χώρου εκτός από αίσθηση δροσιάς  έδωσε μια χρωματική πινελιά στην όλη ομοιομορφία. Ο φωτισμός είναι πάντα ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα χώρο.
Έτσι όλη η μελέτη κινήθηκε με διακριτικά φώτα σε όγκο, κυρίως  λόγω του χαμηλού ύψους, μοιρασμένα ώστε να δημιουργούν φυσικό γλυκό φωτισμό και με εντάσεις σε επιλεγμένα σημεία όπως στα εικαστικά στους τοίχους, στο μπαρ κλπ. Στα μπάνια επέλεξα να κινηθώ πιο θεατρικά, έτσι χρησιμοποίησα το σκούρο χρώμα αποδίδοντας το σε μάρμαρο και σίδερο αλλά ταυτόχρονα με τους καθρέπτες τοποθετημένους σε μη συνηθισμένα σημεία δημιούργησα μεγενθυτική ψευδαίσθηση στο χώρο. Τέλος η είσοδος του εστιατορίου που οδηγεί εξαρχής σε ένα υπόγειο χώρο απέκτησε Ζωή και ενδιαφέρων με τη παρουσία του υγρού στοιχείου σε ένα διακριτικό καταρράκτη παρακινώντας τον επισκέπτη στην ευχάριστη έκπληξη που ακολουθεί!

 

 

 

Η Σίσσυ Φειδά δραστηριοιποιείται κυρίως στην Αθήνα. Δείτε περισσότερα έργα της εδώ