όμορφη
πόλη
ΣπίτιαΔιακόσμησηΑρχιτεκτονικήΠαραδοσιακάΜοντέρναMinimalInteriorsDesignΕξοχικάLofts
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Σπίτι στο βουνό
Ένα μοναδικό αγρόκτημα
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Μόνιμη κατοικία - αγρόκτημα με φάρμα, άλογα και υπέροχη φύση στις παρυφές του Παναχαϊκού όρους.
Σπίτι και φυσικό περιβάλλον: μια διαρκής σχέση.

Οι οραματιστές, μελετητές και ιδιοκτήτες αυτού του σπιτιού το έφτιαξαν σχεδόν μόνοι τους αξιοποιώντας μια ιδιοκτησία γης με ήρεμη και πλούσια βλάστηση σε μια μικρής κλίσης πλαγιά κοντά στην πόλη της Πάτρας.
Η κατασκευή του σπιτιού αυτή καθ' εαυτή έγινε με τρόπο παραδοσιακό και με υλικά που ως επί το πλείστον προήλθαν από την ίδια την περιοχή, όπως πχ οι πέτρες από το ποτάμι με τις οποίες κατασκευάστηκαν οι τοίχοι.
Με την έννοια αυτή το υπέροχο αυτό σπίτι είναι μια σχετικά φθηνή κατασκευή αν συγκριθεί με τίς σύγχρονες κατασκευές - επαύλεις.
Πρόκειται στην ουσία για ένα σύνολο κτισμάτων. Το κεντρικό κτίριο - το ίδιο το σπίτι - είναι ένα κλασσικό σχέδιο αγροικίας της κεντρικής Ευρώπης με μια πολύ μεγάλη κουζίνα στο ισόγειο εξοπλισμένη με όλα τα ασεξουάρ αυτής της παραδοσιακότητας όπως μια μεγάλη μασίνα, τραπέζι από χοντρά ξύλα κλπ.
Ο χώρος της κουζίνας είναι το επίκεντρο της καθημερινής ζωής του σπιτιού και είναι άνετος φωτεινός και με υπέροχη θέα.
Δίπλα στην κουζίνα βρίσκεται το καθιστικό με το μεγάλο τζάκι, ενώ οι κρεβατοκάμαρες βρίσκονται στον πάνω όροφο κάτω από τiς μεγάλες στέγες.
farmhouse
Μεγάλες βεράντες, σκιάδια και αλέες με φυσική βλάστηση και περικοκλάδες κυκλώνουν το σπίτι προστατεύοντάς το από τον ήλιο και προσδίδοντάς του μια παραμυθένια οντότητα. Ταυτόχρονα προσφέρουν χώρο για προστατευμένες απο τον καιρό υπαίθριες δραστηριότητες. Τα υπόλοιπα κτίρια του αγροκτήματος είναι κυρίως σταύλοι για τα άλογα τα οποία αποτελούν την μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών και κάποιες μικρές αποθήκες. Τα περιφερειακά αυτά κτίσματα έχουν κατασκευαστέι με τρόπο εντελώς παραδοσιακό και δένουν απόλυτα τόσο με το τοπίο όο και με την χρήση τους. Οπωσδήποτε το αγρόκτημα χρειάζεται δουλειά και καθημερινή ενασχόληση για να διατηρηθεί στο επίπεδο που του αξίζει. Τα άλογα και τα άλλα ζώα απαιτούν επίσης καθημερινή φροντίδα. Ο κήπος και η πυκνή φυσική βλάστηση μπορούν να γίνουν γρήγορα ζούγκλα αν δεν διαμορφώνονται σχεδόν καθημερινά. Πλήν όμως αυτή είναι η επιλογή των ιδιοκτητών και αυτού του είδους η ζωή είναι η αυτή που τους αρέσει. Ο κόπος τους και η διαρκής φροντίδα που είναι αναγκασμένοι να επενδύουν διαρκώς τους ανταμοίβει με ένα από τα πιό όμορφα (και πραγματικά) περιββάλοντα που μπορεί να βρεί κανείς στις μέρες μας σε επίπεδο κατοικίας σε όλη την χώρα.