σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
D.I.Y. Καταφύγιο
Αυτόνομη ιδιοκατασκευή. Στεγάζει όλα τα όνειρα.
Θέμα Σπίτι
Τόπος Γαλατάς
Αρχιτέκτονες Ιδιοκτήτες
Είδος Κατασκευή
φωτογραφίες Κυριακή Ντοβίνου
Ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων κοντά στον Γαλατά γίνεται πεδίο εφαρμογής της κοινής λογικής, του μέτρου και της αυτάρκειας. Στεγάζει μια νέα οικογένεια -μαζί με τα κατοικίδια- σε έναν χώρο μικρό, πλην ικανό, ελεύθερο κυριολεκτικά πανταχόθεν.
Όλα τα υλικά κατασκευής είναι παλαιά, δηλαδή ανακυκλωμένα. Μεταφέρθηκαν εδώ με κόπο και με κάθε τρόπο. Οι πέτρες με τις οποίες χτίστηκε το σπίτι προέρχονται από παρακείμενα γκρεμίσματα, ανώ αρκετές από αυτές έφθασαν εδώ με την βοήθεια της βάρκας.
"Το σπίτι δεν είναι αυτό που μας λένε. Το σπίτι είναι αυτό που είναι."
Τραπεζαρία και κουζίνα καταλαμβάνουν το πέτρινο ισόγειο της κατασκευής. Τα έπιπλα, τα ντουλάπια, οι πάγκοι είναι ιδιοκατασκευές. Το ίδιο και το υπέροχο δάπεδο.
Το δάπεδο - από κείνα που δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει- είναι ένας συνδυασμός από πέτρα, κεραμικά πλακίδια και ψηφιδωτές διακοσμητικές παραστάσεις. Σαν ψηφίδες έχουν χρησιμοποιηθεί κομμάτια από σπασμένα παλιά μπουκάλια.

το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Τα πάντα έχουν γίνει από τα χέρια των ιδιοκτητών. Το αγρόκτημα είναι ουσιαστικά αυτόνομο.
Δυστυχώς για μηχανικούς και αρχιτέκτονες, τα καταφύγια και οι παράγκες είναι πολλές φορές πιό όμορφα από projects σχεδιασμένα στο autocad.
Σε πρώτο πλάνο μεσαιωνικού τύπου καρέκλα από παλαιούς κορμούς.
Ο πάνω όροφος -η παράγκα- φιλοξενεί την κρεβατοκάμαρα. Κατασκευασμένη με χωριάτικη λειτουργικότητα και με μπαούλα -οντάδες-κράβατους επιτρέπουν την άνεση του χώρου, ενώ προσφέρουν και σημαντικούς χώρους αποθήκευσης.
Φωτογραφίες:Ⓒ Λευτέρης Μιαούλης Κυριακή Ντοβίνου