σπίτι
αρχιτεκτονική
διακόσμηση
τέχνες
πρόσωπα
αρχιτέκτονες
διακοσμητές
έπιπλα
λευκά είδη
διακοσμητικά
άρθρα
θέσεις
προτάσεις
gri.gr

caneplex

lacomar pisani
Bookmark and Share



Προσθήκη σε αγροτική κατοικία
Πρωτότυπη "παραδοσιακή" προσθήκη στην Μασσαλία
Photographs: Michael Jan
Architects: MJ Architectes
Location: Marseille, France
Architects: Marielle Camoin, Jonathan Inzerillo
Restructuration: 35 sqm
Extension: 63 sqm
Year: 2012
Photographs: Michael Jan
Photographs: Michael Jan
Πρόκειται για μια επέκταση ενός παραδοσιακού σπιτιού στο οποίο χρειάστηκε να προστεθεί εμβαδόν μετά την γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια.
H μόνη απάιτηση του πελάτη ήταν η σύνδεση του νέου χώρου με το παλιό σπίτι από την πλευρά της κουζίνας ή της κυρίας εισόδου.
Photographs: Michael Jan
Photographs: Michael Jan
Η σύσταση του ίδιου του εδάφους είναι αμμώδεις προσχώσεις. Επελέγη για τον λόγο αυτό μια κατασκευή που να κάθεται πάνω από το έδαφος και όχι να στηρίζεται μέσα σε αυτό για στατικούς λόγους. Οι πελάτες μας ανέμεναν μια βαρειά συμβολική αρχιτεκτονική τύπου "Παρθενώνα" ενώ για μς ο τόποτς όλος σήμαινε μια ελαφρότητα, διακοπές, καλοκαίρι και φώς. Δηλαδή ξύλινα κουτιά η ένα σπίτι τύπου Καλιφόρνιας πάνω στην άμμο.
Photographs: Michael Jan
Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή και το αρχιτεκτονικό τοπίο ολόγυρα είναι ανάλογο. Το τοπικό αρχέτυπο της γεωργκής κατοικίας προβλέπει ένα κύριο κτίριο το οποίο συνδέεται με διάφορα δευτερεύοντα, μικρά υπόστεγα, παράπλευρους οικίσκους με διαδοχικές στέγες ακόμα και μακρόστενα θερμοκήπια με δίρριχτη στέγη, ή και ημικυλινδρικά.
Photographs: Michael Jan
Photographs: Michael Jan
Η υπάρχουσα κατοικία χαρακτηρίζεται από δύο αετώματα. Μεγάλο μέρος της αυλής έχει αφεθεί αχρησιμοποίητο. Στο πίσω της μέρος υπάρχει μια υπόγεια δεξαμενή πετρελαίου και μια υδραυλική εγκατάσταση. Η απόφαση να διαχωριστεί η επέκταση από την παλιά κατοικία και όχι να κολλήσει πάνω της είναι μια προφανής αρχιτεκτονική απόφαση η οποία "συνομιλεί" με την αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου αγροτικού τοπίου. Η επέκταση αυτή θυμίζει έντονα κάποιο θάλαμο μιας αγροτικής δραστηριότητας δίπλα στο σπίτι, κάτι πολύ συνηθισμένο γύρω γύρω.
Photographs: Michael Jan
Σαν βασικό υλικό κατασκευής επιλέξαμε το ξύλο το οποίο είναι ελαφρύ και με ενδιαφέρουσες θερμομονωτικές ιδιότητες. Το συνολικό μήκος της κατασκευής είναι 15 μέτρα το πλάτος 4 και ο όγκος σχετικά μιρκός. Η στήριξη έγινε πάνω σε 8 βάθρα από σκυρόδεμα πάνω από τα οποία κάθισε ένα ξύλινο δάπεδο.Οι τοίχοι συναρμολογήθηκαν στη γη και σηκώθηκαν έτοιμοι ενώ στα βορεινά κατασκευάστηκε ένα στέρεο ξύλινο αέτωμα. Στα νότια ένα ελαφρύ αισθητικά διαφανές γυάλινο αέτωμα έκλεισε το σχήμα ενώ η κεντρική θύρα και το κούφωμα από ανοξείδωτο ατσάλι έδωσαν στην γυάλινη πλευρά μια αίσθηση στιβαρότητας.
Photographs: Michael Jan
Photographs: Michael Jan