σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΗ κεραμική του Julian Stair

...τον Julian απασχολεί περισσότερο η χρησιμότητα και η επί τόπου ένταξη των έργων του...

Λεπτομέρειες από ποσρσελάνικη τσαγιέρα, κύπελλο από βασάλτη και τσαγιέρα με πλεκτή λαβή (2010)
Κύπελλα και τσαγιέρες από πορσελάνη και βασάλτη σε χειροποίητες βάσεις. (2010)
Μνημειακή κατασκευή σχήματος V (Institute of Modern Art, 2008, φωτ: Gilmar Ribeiro)
Ο Julian Stair kaτά τη διάρκεια της εργασίας του και στη μέση λεπτομέρεια από τσαγιέρα (Wienerberger PLC, Sedgley, 2008)

Ο ίδιος γράφει για την δουλειά του:

"Η κεραμική είναι αυτή καθ εαυτή ανεκτίμητη. Πρόκειται για μια χρονικά προσδιορισμένη δράση που συμμετέχει στην καθημερινή αφήγηση της ζωής μας και εξοικειώνεται εξ ίσου τόσο με τις εικαστικές τέχνες, όσο και τον εαυτό της: την αγγειοπλαστική.
Από όλα της τα χαρακτηριστικά πιό σημαντικό είναι αυτό της σχέσης της με το ίδιο το σώμα. Μέσα από τα μάτια, τα χέρια και την ίδια την συνείδηση (δια μέσου της νόησης), η κεραμική μπορεί να ξεπεράσει το τεχνούργημα (ή το τέχνασμα) και να μετατραπεί σε μια πραγματική και χειροπιαστή μορφή τέχνης. Προσφέροντας μια μίξη της οπτικής εμπειρίας με αυτήν της αφής η κεραμική μπορεί να αγγίξει την καρδιά του πολιτισμού μας,
την ίδια μας την ζωή.
Δημιουργώ χρηστική κεραμική διότι προσφέρει τεράστιες εκφραστικές δυνατότητες και μια πραγματικά ανθρώπινη διάσταση. Επίσης επειδή πιστεύω στην ιδέα της βιοτεχνίας.
Οι δυνατότητες της κεραμικής περιορίζονται μόνο από τις αντιλήψεις μας. Η κεραμική μπορεί να εφαρμοστεί και να υπάρξει σε διάφορα επίπεδα, να αναδείξει τον πλούτο της φόρμας ή την υφή της επιφάνειας. Μπορέι να εκφραστεί συμβολικά ενώ προκειται κατ ουσία για μια τέχνη ανάγλυφη, σε τρείς διαστάσεις. Η κεραμική είναι ιστορικά θεμελιωμένη μέσα απο την πειθαρχία της ίδιας της λειτουργίας της."

 

Ο Julian Stair είναι κεραμίστας και συγγραφέας.
Ασχολείται με θέματα λειτουργικότητας και επί τόπου εγκατάστασης των έργων του.
Η δουλειά του Julian έχει σαν σήμα κατατεθέν τα γκρί, κόκκινα, μαύρα και λευκά χρώματα σε βαλσάτη και πορσελάνη.
Έχει εκθέσει διεθνώς τα τελευταία 30 χρόνια και έχει δουλειά σε πάνω από 20 δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Victoria & Albert Museum, American Museum of Art & Design, το Χονγκ Κονγκ Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Boijmams van Beuningen.

Φωτογραφίες: Jan Baldwin