ομορφη πόλη
online Περιοδικό για την Αρχιτεκτονική, τις Τέχνες, το Σπίτι, την Διακόσμηση
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Σπίτι στη Λίμνη
Αλπικό περιβάλλον στη Νέα Ζηλανδία
Λεπτή αρχιτεκτονική παρέμβαση σε ένα Αλπικό τοπίο
μια "φέτα" πλαγιάς που λείπει δημιουργεί τον εσωτερικο xώρο...

To ορεινό καταφύγιο είναι μια μικρή κατασκευή των 100 τ.μ. σε ένα τεράστιο κτήμα 1300 εκταρίων, απέναντι στις ακτές των λιμνών Wakatipu στο κεντικό Otago.
Αυτή η περιοχή της Νέας Ζηλανδίας είναι επίσης γνωστή σαν "Λίμνες του Νότου". Πρόκειται για ένα Αλπινικό περιβάλλον με βαθειά παγωμένες κορυφές από σχιστόλιθο. Την περιοχή κάτω από την γραμμή του χιονιού καλύπτουν πυκνά δάση οξιάς.
Η αρχική ευρωπαϊκή κατοχή που ξεκίνησε το 1840 ειχε σαν δραστηριότητα την κτηνοτροφία. Η αναζήτηση νέων βοσκοτόπων έφερε τους αποίκους στα μέρη αυτά, ενώ γύρω στο 1860 ο εποικισμός αυξήθηκε μετά την έναρξη αναζήτησης χρυσού στην περιοχή.
Οι κάτοικοι εκείνης της εποχής συνήθιζαν να φτιάχνουν πρόχειρα σπίτια με βασικό υλικό τον σχιστόλιθο που υπήρχε σε αφθονία γύρω τους και με την μέθοδο της ξερολιθιάς. Το ορεινό καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 2008, στηρίχτηκε σχεδιαστικά και κατασκευαστικά στις ίδιες αρχές και στα ίδια υλικά.
Προσπαθεί σαν σπίτι να μεγιστοποιήσει την αίσθηση της ζωής σε μια τέτοια φύση ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις αναφορές του στην ιστορία της περιοχής. Οι κάτοικοί του που είναι ευκαιριακοί κάτοικοι της Ν.Ζηλανδίας, ποικίλουν σε αριθμό και το χρησιμοποιούν σε διάφορες εποχές του χρόνου.
Ο σχεδιασμός του είναι μια απλή διάταξη χώρων σε ένα εξορισμού ενιαίου, ανοικτού τύπου σπίτι. Ένας κύριος χώρος - υπνοδωμάτιο ανοίγει πρός το καθιστικό και εξυπηρετείται από ένα κεντρικά τοποθετημένο μπάνιο. Το υπνοδωμάτιο είναι εξοπλισμένο με κουκέτες έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει από έναν ενήλικο, μέχρι και 2 οικογένειες με παιδιά.
Η αληλλοκάλυψη και ο συνδυασμός των λειτουργιών στο υπνοδωμάτιο το καθιστικό και το μπάνιο επιτρέπουν την ελαστικότητα της χρήσης και εισάγουν μια ποικιλία και μια ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα στην καθημερινή διαβίωση. Η είσοδος στην κατοικία επιτυγχάνεται από την οροφή, ενώ το σπίτι αποκρύπτεται σχεδόν εντελώς απο το τοπίο από το σημείο πρόσβασης.
Το μόνο που διακρίνεται είναι η ανοξείδωτη καπνοδόχος και η κουπαστή του ανοίγματος της εισόδου. Όλος ο όγκος της κατοικίας, μοιάζει να έχει αποκοπεί από την διπλανή πλαγιά.
Το κέλυφος του σπιτιού αποτελείται από ένα τσιμεντένιο προεκτεταμένο επίπεδο το οποίο έχει καλυφθεί με ένα χαλί από φυσικό χαλίκι της περιοχής ενώ οι πλευρές είναι επενδεδυμένες με σχιστόλιθο.
σπίτι διακόσμηση

Το σπίτι διαθέτει παροχή ρεύματος και υπόγεια αποθηκευμένο αέριο ενώ υδροδοτείται από κοντινή φυσική πηγή. Διαθέτει επίσης δικό του σύστημα διαχείρησης των λυμάτων. Η εξωτερική εμφάνιση αξιοποιεί την πέτρα σε μεγάλο βαθμό ώστε να αποδώσει μια κυβική μορφή προσκολημμένη στην πλαγιά ενός βουνού ανάμεσα στις οξιές. Ο εσωτερικός χώρος που θυμίζει σπήλαιο ορίζεται σαν ένα κενό που αφαιρέθηκε απο την κυβική μορφή του όλου. Οι κάθετες στηρίξεις έχουν κατά το δυνατόν αποφευχθεί για να εντείνουν την αίσθηση μιάς "φέτας" χώρου που αφαιρέθηκε από την πλαγιά.
Το γωνιακό τζάκι εσωτερικά προσφέρει πίσω του ένα φόντο από οξιές, την λίμνη και το υπέροχο τοπίο. Ο νοτιοδυτικός προσανατολισμός επελέγη σε σχέση με το δάσος της οξιάς αλλά και την αξιοποίηση της θέας πρός τις λίμνες.
Όμως αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός απετέλεσε και μια πρόσκληση σε σχέση με την επαφή του σπιτιού με τον ήλιο, καθώς το τοπίο είναι Αλπικό.
Το σπίτι έχει τοποθετηθεί μέσα στον βράχο που το περιβάλει και έχει μονωθεί με υψηλής μόνωσης υαλοπίνακες από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι που το προστατεύουν και από τις τρομερές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τηνκαλοκαιρινή εποχή στο Otago.
Η βαρειά εξάλλου κατασκευή προσφέρει αρκετή θερμική μάζα.
Οι γυάλινες επιφάνειες μελετήθηκαν ώστε να σκιάζονται το καλοκαίρι από τις οξιές προσφέροντας μια επιπλέον προστασία σε αυτόν τον δύσκολο προσανατολισμό. Η κεντρική θέρμανση είνα επιδαπέδια και προσφέρει άνεση και θαλπωρή τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα.
Τα χρώματα και οι υφές ενσωματώνουν το σπίτι στο φυσικό τοπίο με τα εκτεθειμένα βράχια και τις απότομες πλαγιές.
Πρόκειται για μια λεπτή επέμβαση στο Αλπικό τοπίο με βασικό στόχο την ενσωμάτωσή της σε αυτό.
Η στιβαρή βαρέων βαρών κατασκευή κατορθώνει να δείχνει εκλεπτυσμένη, ενώ εσωτερικά προσφέρει όλες τις ανέσεις με πολύ στυλ ενώ ταυτόχρονα προσφέρει όλη την απαραίτητη υποδομή για την διαβίωση σε ένα τοπίο ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ορεινό Καταφύγιο
Αρχιτέκτονες: Fearon Hay Architects
Περιοχή: Queenstown, Νέα Ζηλανδία
Εμβαδόν κάλυψης: 100 τετρ. μ.
Έτος Κατασκευής: 2008
Φωτογραφίες: Patrick Reynolds http://www.patrickreynolds.co.nz/