όμορφη
πόλη
ΣπίτιαΔιακόσμησηΑρχιτεκτονικήΠαραδοσιακάΜοντέρναMinimalInteriorsDesignΕξοχικάLofts
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Στό κέντρο της Αθήνας
Νέα προσέγγιση σε μια κλασσική περιοχή
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
O Λυκαβηττός προσφέρει το πλαίσιο για μια ξεχωριστή κατοικία στο απόλυτο κέντρο της πόλης.
από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Γρηγοριάδη

Οδός Καπλανών. Δρομίσκος, σήμερα πεζόδρομος, ανάμεσα στη Σόλωνος και τη Σκουφά της Αθήνας. Στη δεκαετία του 70, θεατρικός τόπος, αφού εγκαταστάθηκε το «θέατρο οδού Καπλανών», με δάσκαλο το Γιάννη Τσαρούχη. Χρόνια αργότερα μεταβλήθηκε σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης υπακούοντας στη δίψα για το αυτοκίνητο. Το 1995 ήρθε η ώρα της αξιοποίησης! Μελετήθηκε η αγορά και η επιλογή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων κυριάρχησε. Οι χρήσεις για εμπόριο, υπηρεσίες και κατοικία καθόρισαν τη μορφή και το χαρακτήρα του κτιρίου στα πλαίσια της βασικής αρχής της Αρχιτεκτονικής για κτίσμα με βάση, κορμό και στέψη. Η στέψη του κτιρίου, με προβάλλοντα επίπεδα, φιλοξένησε τις κατοικίες, από τις οποίες η τελευταία καθ’ ύψος διαμορφώθηκε σε δυο επίπεδα. Δεδομένης της διπλής εκ διαμέτρου θέας, Παρθενώνας και λόφος Λυκαβηττού, κυριάρχησε η αρχή της πλήρους διαφάνειας στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.
διακόσμηση
Οι επιμέρους λειτουργίες, με σεβασμό στις ανάγκες του χρήστη, χωροθετήθηκαν χωρίς την κατά κανόνα επιβολή χωρισμάτων.
Έτσι η εσωτερική του χώρου διάσταση παραμένει η πραγματική, που επαυξάνεται με τα επίπεδα των εξωστών μέσω πετασμάτων κρυστάλλου. Οι οπτικές φυγές σταματούν μόνο στα χρηστικά έπιπλα και τους τοίχους των δυο μεσότοιχων.
Η απλότητα των κατασκευαστικών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις ελαχιστοποιήσεις των μετακινήσεων, προδίδουν ένα αποτέλεσμα αρμονικής διαβίωσης. Η υποδοχή στον πέμπτο όροφο συμπληρώνεται με το ημιεπίπεδο του έκτου ορόφου των προσωπικών χώρων, συνδεόμενων των δυο επιπέδων με ελικοειδή κλίμακα που οδηγεί επίσης στο ιδιωτικό δώμα της κατοικίας.
Η μελέτη εκπονήθηκε το έτος 1995 και το κτίριο κατασκευάστηκε το 1997. Ο Βασίλης Γρηγοριάδης είναι Αρχιτέκτων, ασκεί το επάγγελμα από το 1956 και έχει Γραφείο Μελετών με έδρα την Αθήνα επί της οδού Σπευσίππου. Τηλέφωνα 210 7225016, 210 7229909, φαξ 210 7220897 email opam@tee.gr