σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις




caneplex
lacomar pisani



παιδικό δωμάτιο
επιμέλεια: Στέλλα Αντωνίου - Κέλλυ Παπαïωάννου
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση
σπίτι, αρχιτεκτονική, διακόσμηση

επιμέλεια διακόσμησης: Στέλλα Αντωνίου - Κέλλυ Παπαïωάννου

Το αρχιτεκτονικό γραφείο L6-design studio δραστηριοποιείται έντονα στη διαμόρφωση παιδικών δωματίων, που κατά την άποψή μας αποτελούν τη συμπύκνωση της αρχιτεκτονικής πρακτικής, συνδυάζοντας την αισθητική με την ευαισθησία, τη λειτουργικότητα με τους βασικούς κανόνες της αισθητηριακής πρόσληψης.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το γραφείο L6 σχεδίασε και υλοποίησε ένα παιδικό δωμάτιο για 2 κοριτσάκια, ηλικίας ενός και δύο ετών. Σε σχέση με το ύφος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης, κινηθήκαμε στα πλαίσια της ελαφριάς ρομαντικής και χαρούμενης διάθεσης, που σχετίζεται τόσο με το φύλο των παιδιών, όσο και με τα ίδια τα ηλικιακά τους χαρακτηριστικά, την τρυφερότητα που πρέπει να αποπνέει ο χώρος.
Έτσι, διαλέξαμε κατ’ αρχήν μια ήπια χρωματική παλέτα, με κυρίαρχα τα στοιχεία του ροζ και πρασινολαδί, που είναι μη επιθετικά στην ευαίσθητη παιδική όραση, δημιουργώντας αίσθημα ξεκούρασης. Το πράσινο τοποθετήθηκε ως βάση στους τοίχους και διαχωρίστηκε από το πάνω ροζ κομμάτι με ένα λευκού χρώματος ξύλινο πηχάκι, όπου ενσωματώθηκαν οι πρίζες και οι διακόπτες, για λόγους ασφάλειας και αισθητικής. Ειδικά στο παιδικό δωμάτιο προτιμήθηκαν οικολογικά φυσικά χρώματα, πιστοποιημένα, χωρίς προσμίξεις βλαβερών ουσιών.
Δόθηκε επιπλέον έμφαση στην εξασφάλιση φυσικού φωτισμού, επιλέγοντας λεπτά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα και κουρτίνες, που θα δημιουργούν ευχάριστη και άνετη οπτικά και θερμικά ατμόσφαιρα. Επιλέχθηκαν έπιπλα με λιτές γραμμές, για να αποφευχθούν αιχμηρές γωνίες και σύνθετα σχήματα, που θα μπερδεύουν το ανεκπαίδευτο ακόμα παιδικό βλέμμα. Προτιμήσαμε να είμαστε πληθωρικές με τα αυτοκόλλητα και τα παιχνίδια, σε όλες τις επιφάνειες, στους τοίχους περιμετρικά και ακόμα στο χαλάκι του δαπέδου, οξύνοντας τα ερεθίσματα που θα δέχονται τα παιδάκια από το περιβάλλον τους.
Είμαστε πεπεισμένες ωστόσο ότι η επιτυχία της σχεδίασης, δηλαδή η δημιουργία ενός χώρου άνετου και οικείου για την παιδική ψυχοσύνθεση, κρίνεται στις λεπτομέρειες! Πόμολα με ευφάνταστα σχήματα, πολύχρωμες παραστάσεις από ζωάκια, κρεμαστά λούτρινα κουκλάκια από τις ντουλάπες και τα φωτιστικά συνθέτουν ένα ζωντανό χώρο που αναμφίβολα αποτελεί ένα πολύ δημιουργικό υπόβαθρο για την παιδική φαντασία.
Στόχος μας ήταν εξαρχής να αναπαράγουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, το αίσθημα ασφάλειας, φροντίδας και ζεστασιάς που αισθάνεται το παιδί στη μητρική αγκαλιά. Να αισθάνεται το παιδί ότι μπορεί να περάσει χρόνο χωρίς να αισθάνεται την έλλειψη του γονιού και ο γονιός, αντίστοιχα, ότι δε χρειάζεται συνέχεια να επιβλέπει και να καθοδηγεί το παιδί. Τα παιδικά χαμόγελα και η πρόσκληση που συναντούμε όποτε επισκεπτόμαστε έκτοτε το χώρο είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιβεβαίωση…

Κείμενο: Στέλλα Αντωνίου - Κέλλυ Παπαïωάννου φωτογραφίες: Κυριακή Ντοβίνου