σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις




caneplex
lacomar pisani



ΠΑΤΙΝΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Ο Ηλίας Κυριακίδης παρουσιάζει στο video αυτό την τεχνική της πατίνας, δουλεύοντας ταυτόχρονα πάνω σε ένα τραπέζι.
Η τεχνική της πατίνας συνίσταται στα πολλαπλά περάσματα του επίπλου με χρώματα και άλλα υλικά, όπως ειδικοί στόκοι, βερνίκια κλπ.
Στην συνέχεια τα αλεπάλληλα στρώματα (αφού έχουν καλά στεγνώσει) τρίβονται με γυαλόχαρτα πολύ ελαφρά, έτσι ώστε να αφαιρεθούν τοπικά και μέσα από την τρύπα που θα προκύψει να φανεί το από κάτω υπόστρωμα. Ανάλογα με τον βαθμό του τριψίματος μπορεί να εμφανιστεί το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κοκ υπόστρωμα, μέχρι που τελικά να φθάσουμε στο ίδιο το ξύλο.
Η τεχνική είναι θεωρητικά απλή, αλλά στην πράξη υπάρχουν δυσκολίες και αποφάσεις ανεπίστροφες. Ένας έμπειρος καλλιτέχνης, όπως ο Ηλίας Κυριακίδης μπορεί γρήγορα να αποφασίσει ποιά χρώματα ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο έπιπλο και ποιό στύλ θα του δώσει, αφού είναι σε θέση να φανταστεί με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα, πριν καν αρχίσει να δουλεύει. Ο καλλιτέχνης πρέπει επίσης να αποφασίσει ποιά σημεία του επίπλου θα αναδειχθούν (συνήθως τα διάφορα ανάγλυφα μέρη) και ποιές επιφάνειες θα γίνουν ενδιαφέρουσες ενώ άλλες θα χρησιμοποιηθούν ως φόντο των πρώτων.
Με την τεχνική της πατίνας παλιά και αδιάφορα έπιπλα μπορούν να μετατραπούν σε λειτουργικά έργα τέχνης με μικρό συγκριτικά κόστος.

www.kyriakidisart.gr


φωτογραφίες: Κυριακή Ντοβίνου