όμορφη
πόλη
συνεντεύξεις video απόψεις τεχνικές τεχνοτροπίες πρόσωπα εφαρμογές άνθρωποι γνώμες ιδέες
Προτάσεις
  • Πύργος Τήνου
η Μαρμαρογλυπτική στον Πύργο της Τήνου
Ο Πύργος της Τήνου είναι η γενέτειρα σπουδαίων γλυπτών (οικογένεια Φιλιππότη, Βιδάλης, Σώχος, φυδικά ο Γιαννούλης Χαλεπάς κ.α.) και το σημερινό κέντρο μαρμαρογλυπτικής των Κυκλάδων. Στον Πύργο (απέχει 29 χλμ από το λιμάνι και βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού) η γλυπτική είναι σήμερα ζωντανή. Λειτουργούν αρκετά εργαστήρια, εκθέσεις, 2 μουσεία και φυσικά η Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου (Τμήμα Μαρμαρογλυπτικής).
Το υλικό της τέχνης των μαρμαρογλυπτών εξάγεται από την ίδια την Τήνο σε λατομεία κοντά στον Πύργο. το μάρμαρο Τήνου είναι παγκοσμίως γνωστό και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά διάσημα κτίρια. Δυό πολύ γνωστά είναι τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ και το μουσείο του Λούβρου.
Οι τηνιακοί γλύπτες έφιαξαν στο παρελθόν πλήθος αγαλμάτων, μνημείων, κτιρίων, ναών και ειδικών κατασκευών σε όλη την χώρα. Σήμερα οι παραγγελίες τέτοιων έργων έχουν αισθητά μειωθεί και η τέχνη της μαρμαρογλυφίας διέρχεται μια κρίση καθώς πρέπει να βρεί τον νέο της δρόμο που μοιάζει να χάνεται ανάμεσα στην γλυτπική, την οικοδομή και το τουριστικό κατάστημα αναμνηστικών.
Η σχολή προσφέρει σίγουρα έργο, βγάζοντας γενιές νέων μαρμαρογλυπτών οι οποίοι στη συνέχεια, είτε συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Καλών τεχνών της Αθήνας ή σε κάποια αντίστοιχη του εξωτερικού, είτε ξεκινούν την δουλειά του μαρμαρογλύπτη στην Τήνο ή κάπου αλλού, αν και οι Τηνιακοί μένουν και εργάζονται συνήθως στο νησί.

Ο Πέτρος Μαρμαρινός είναι ένα γνήσιο τέτοιο παράδειγμα. Όπως μαρτυρεί και το ίδιο του το όνομα (Πέτρα και Μάρμαρο) κατάγεται από τον Πύργο και από όλη την παράδοση αιώνων γύρω από το μάρμαρο. Διατηρεί σήμερα ένα από τα μεγάλα εργαστήρια στον Πύργο και ένα κατάστημα έκθεσης μέσα στον οικισμό. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και στο εργαστήριό του νέα παιδιά, μαθαίνουν σιγά σιγά τα υλικά και τα εργαλεία, όπως ακριβώς έκανε και εκείνος πριν μερικές δεκαετίες.

Ο Π. Μαρμαρινός εξηγεί στα βίντεο πάνω, τις τεχνικές του, τα προϊόντα που παράγει σήμερα και δείχνει δέιγματα της δουλειάς του.
Στον Πύργο της Τήνου, όλα τα εργαστήρια είναι επισκέψιμα, και υπάρχουν και αρκετές εκθέσεις.
O Πύργος είναι στο σύνολό του ένα ζωντανό μουσείο, αφού οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι βρύσες, τα παράθυρα, ακόμα και η στάση του λεωφορείου είναι όλα μαρμάρινα.
Η γλυπτική εδώ είναι παντού και το χωριό αξίζει να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο και μια πιό προσεκτική ματιά αν βρεθούμε στην Τήνο.

 

Φωτογραφίες από το πατρικό σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο και είναι ένα πολύ καλό δείγμα καλοδιατηρημένου σπιτιού της Τήνου.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο το πατρικό σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά ( με είσοδο 3€).
Από πέρυσι λειτουργεί στον Πύργο και το νέο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου το οποίο δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr). Το μουσείο στεγάζεται σε ένα νέο (μοντέρνο) κτίριο στην άκρη του χωριού.
(τηλ 22830-31.290, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:καθημερινά (πλην Τρίτης) 10 π.μ. - 6 μ.μ.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Γενική είσοδος: 3 ευρώ Μειωμένο: 1,5 ευρώ)