σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΣπίτι στου Παπάγου

Μεζονέτα στο ισόγειο μιας πολυ-κατοικίας

  • Όμορφη Πόλη
από την αρχιτέκτονα Ρούλη Σαΐτη
Όσο και να ονερευόμαστε όλοι εξοχικές η εξωτικές μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες είναι μια πραγματικότητα.
Υπάρχουν σήμερα λίγοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ασχολούνται σοβαρά με την πρόκληση του να σχεδιάσουν μια σύγχρονη, ανθρώπινη και προπάντων όμορφη πολυκατοικία. Το έργο μιας τέτοιας ομάδας αρχιτεκτόνων βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, στο προάστιο του Παπάγου και σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Ρ. Σαΐτη και τον πολιτικό μηχανικό Μ. Γιαννουλάκη με σκοπό την ιδιοκατοίκηση. Πρόκειται για ένα κτίριο 500μ2 συνολικά, χτισμένο σε επικλινές διαμπερές και στενό οικόπεδο.  Ο όγκος του κτιρίου είναι ένα παραλληλεπίπεδο κουτί αυστηρό και σφικτό με εσοχές μικρού βάθους σε δεύτερο επίπεδο που γίνονται για μορφολογικούς λόγους και για να τονίσουν την στέψη του κτιρίου.
Χρησιμοποιήθηκαν μορφολογικά στοιχεία όπως μεταλλικά πάνελ και εξώστες συνδυασμένα με ξύλινες τάβλες για να  προσδώσουν μικροκλίμακα στο κτίριο και να εμπλουτίσουν τις όψεις με πιο ανάλαφρα στοιχεία. Το κτίριο έχει κατανεμηθεί σε τέσσερις  ιδιοκτησίες: Μια ισόγεια μεζονέτα και τρία οροφοδιαμερίσματα. Η μεζονέτα και βρίσκεται στο ισόγειο της πολυ-κατοικίας, είναι διαμπερής με άπλετο φως το οποίο σκιάζουν επιλεκτικά μοντέρνα στόρια. Είναι οργανωμένο σε τρία επίπεδα τα  οποία προέκυψαν από την έξυπνη εκμετάλλευση του επικλινούς εδάφους (η διαφορά είναι 4μ).
Έτσι το κυρίως σπίτι (καθιστικό, τραπεζαρία, κυρίως υπνοδωμάτιο και μπάνιο) βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου (προς τον Υμηττό), ενώ στο επίπεδο του κάτω δρόμου (προς την Αθήνα) έχουν δημιουργηθεί ένα καθημερινό καθιστικό και ο ξενώνας. Σε ένα τρίτο επίπεδο (εσωτερικό μπαλκόνι κατά κάποιο τρόπο) υπάρχει το παιδικό δωμάτιο, ένα καθιστικό, γραφείο και μπάνιο. Τα τρία επίπεδα επικοινωνούν οπτικά καθώς η μεγάλη τρύπα που δημιουργείται κατακόρυφα (ύψους 9μ) φέρει τζαμένιο διαφανές δάπεδο ανάμεσα στα δυο ισόγεια, το δε τρίτο επίπεδο είναι ουσιαστικά ανοικτό.
Ένα επικλινές επίπεδο φροντίζει για την ιδιωτικότητα του γραφείου που βρίσκεται ακριβώς πίσω του. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενοποίηση των χώρων, οριζόντια και κάθετα. Το σύνολο δίνει την εντύπωση του ενιαίου χώρου. Στην αίσθηση της ευρυχωρίας και της άνεσης συμβάλει και η οπτική αλλά και πραγματική συνέχεια του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό. Μια περιμετρική τζαμαρία από το πάτωμα ως το ταβάνι ενοποιεί την αυλή με τα ψηλά γύρω γύρω φυτά που δεν επιτρέπουν την οπτική επαφή με τον δρόμο.
Το καλοκαίρι οι μεγάλες συρόμενες πόρτες ανοίγουν κάνοντας το επίπεδο ενιαίο. Το κύριο μπάνιο του σπιτιού με βυθισμένη μπανιέρα το οποίο συνδέεται με το βεστιάριο και μέσω αυτού με την κρεβατοκάμαρα, αλλά και με το χολ μέσω μιας δεύτερης πόρτας. Η τραπεζαρία είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς εδράζεται πάνω σε χοντρό κρύσταλλο, μπροστά στην μεγάλη τζαμαρία και μοιάζει ότι πετάει. Η κουζίνα δίπλα της είναι διαμήκης, δίνοντας άφθονο χώρο εργασίας και καταλαμβάνοντας μικρό εμβαδόν. Ανάμεσα στην κουζίνα και την τραπεζαρία έχει δημιουργηθεί ένας κάθετος όγκος- χώρισμα με μια τρύπα στην μέση που λειτουργεί σαν πάσο.
Η επιλογή των υλικών όπως εμφανές μπετόν, αμμοβολημένο μάρμαρο, δρύινο πάτωμα με φαρδιές τάβλες συνδυασμένα με σύγχρονα υλικά όπως γυαλί, αμμοβολημένο μέταλλο, inox, αλουμίνιο κλπ του σπιτιού, έγινε με κριτήριο την διαχρονικότητα.

κείμενο - φωτογραφίες: όμορφη πόλη