σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΣπίτι στη Σαντορίνη

Μετατροπή παλιού εργοστασίου καλτσών σε εξοχική κατοικία

  • Όμορφη Πόλη
από την αρχιτέκτονα Βούλα Διδώνη
Η Σαντορίνη, ιδιαίτερος τόπος λόγω του ηφαιστείου και της μοναδικότητας του τοπίου της σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί την πρώτη επιλογή όσων  θέλουν να αγοράσουν ένα εξοχικό σε κάποιο νησί.
Το καλύτερο σημείο του νησιού είναι η καλντέρα (ο γκρεμός που έχει δημιουργηθεί απο το ηφαίστειο) και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ονειρευτεί ένα σπίτι οπουδήποτε πάνω στο μεγάλο αυτό τόξο με  θέα την Παλιά και Νέα Καμμένη.  Ανάλογη επιθυμία είχαν και οι ιδιοκτήτες αυτού του σπιτιού όταν αποφάσισαν να αγοράσουν κάτι στην Σαντορίνη. Καθοδηγούμενοι όμως από την αρχιτέκτονα τους, αγόρασαν τελικά ένα κτίριο που στις δόξες του ήταν ένα μοναδικό εργοστάσιο που κατασκεύαζε κάλτσες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και το οποίο δεν βρίσκεται στην καλντέρα αλλά από την άλλη της πλευρά.
Γνωρίζονας καλά τον τόπο, η αρχιτέκτονας Βούλα Διδώνη ήξερε ότι ένα σπίτι εκτός καλντέρας είχε περισσότερα πλεονεκτήματα κυρίως λόγω του υπερβολικού κόσμου που συγκεντρώνει η Οία το καλοκαίρι. Τους παρότρυνε λοιπόν να αγοράσουν αυτό το κτίσμα που βρισκόταν στην πίσω πλευρα της καλντέρας που  βλέπει την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο αλλά και όλη τη δύση που κάθε απόγευμα βάφει χρυσοκόκκινη την μεγάλη αυλή του σπιτιού. Το κτίριο ήταν τμήμα του παλιού εργοστασίου και βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οκισμό της Οίας.
Είναι πέτρινο και χαρακτηρίζεται από τρεις χτιστούς σαντορινιούς θόλους με μεγάλο μήκος και διαμπερότητα λόγω της παλαιότερης χρήσης του σαν εργοστάσιο. Ο κεντρικός θόλος που είναι και ο μεγαλύτερος συγκεντρώνει όλες σχεδόν τις δραστηριότητες της οικογένειας καθώς ειναι καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα.
Βασικό μέλημα της αρχιτέκτονος ήταν να κάνει αυτό το μακρύ δωμάτιο φωτεινό και ευχάριστο. Ανοίχτηκαν λοιπόν στην οροφή "παραθύρες" και ένα συνεχές και γλυκό ουράνιο φως λούζει όλη μέρα τον κύριο χώρο. Προσεκτική είναι η επιλογή  φυσικών υλικών σε γήινους τόνους όπως η παλιά μαλτεζόπλακα που κυριαρχεί σε όλο το σπίτι. Δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό θόλο διαμορφώθηκαν τέσσερα υπνοδωμάτια-ξενώνες.
Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού έχοντας έναν ειδικής αξίας χώρο έπρεπε να προσέξει πολύ την επίπλωση και τη διακόσμηση γενικότερα. Όλη η προσπάθεια βασίστηκε στο να διατηρηθεί το παραδοσιακό ύφος μεν αλλά να προστεθούν και κάποια μοντέρνα στοιχεία ώστε το σπίτι να είναι χαρούμενο και λειτουργικό ταυτόχρονα.
Μεγάλη έκπληξη αποτελεί ο περιβάλλων χώρος. Ένα μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι αν και βρίσκεται στη μια γωνιά της αυλής, κυριαρχεί. Τα ντοματάκια κυρίως και τα ντόπια ζαρζαβατικά αποτελούν μόνιμη διακοσμητική λύση στα τραπέζια της αυλής μιας και είναι ένα από τα υλικά που βρίθουν  στη Σαντορίνη.  
Η λιτότητα και η απλότητα στη διακόσμηση απασχόλησε ιδιαίτερα την αρχιτέκτονα και την ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Όλη η αυλή είναι πλακοστρωμένη και έχουν φυτευτεί μικρά δέντρα για φυσική σκιά. Χτιστοί καναπέδες με τσιμεντοκονία βοηθούν στη αποφυγή αγοράς πολλών επίπλων που απλώς βαραίνουν το χώρο.
Το περίφημο ηλιοβασίλεμα της Οίας ¨πέφτει¨ στην αυλή του σπιτιού και όπως είναι φυσικό όλοι περιμένουν τη στιγμή που τα έντονα χρώματα του ηλιοβασιλέματος θα αναμειχτούν με το βυζαντινό χοντροκόκκινο και τις ώχρες του χώρου. Η πείρα και το ενδιαφέρον  της Βούλας Διδώνη  πάνω στην ιδιαίτερη  αρχιτεκτονική της Οίας είχε σαν αποτέλεσμα ένα  σπίτι το οποίο αγάπησαν οι νέοι του ιδιοκτήτες και το οποίο σιγά σιγά τους πολιτογράφησε και αυτούς σαν πολίτες αυτής της μοναδικής πόλης που κρέμεται από έναν βράχο πάνω από το Αιγαίο .

κείμενο - φωτογραφίες: όμορφη πόλη