Λουκούμ Μπαξέ, ο κήπος του Γιώργου Βαφιά αρχιτέκτονα σκηνογράφου και του Bernard Chapuis αρχιτέκτονα υπαιθρίων χώρων. Εικαστικές παρεμβασεις Alexandra Roussopoulos και Martin Mc Nulty

Όμορφη Πόλη

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιώργος Βαφιάς

Λουκούμ Μπαξές, ο κήπος του Γιώργου Βαφιά αρχιτέκτονα σκηνογράφου και του Bernard Chapuis αρχιτέκτονα υπαιθρίων χώρων. Εικαστικές παρεμβασεις Alexandra Roussopoulos και Martin Mc Nulty Γεύση γλυκιά της συνάντησης, κέρασμα στον ξένο που φτάνει ίσαμε εδώ περιπλανημένος, ολοκάρδια απόλαυση στον εκλεκτό καλεσμένο, μάννα εξ ουρανού απο ζάχαρη άχνη, χάρμα οφθαλμών τα κρυσταλλένια χρώματά του, γλύκα που ευφραίνει τις αισθήσεις με άρωμα λεμόνι, τριαντάφυλο, μαστίχα, Λουκούμ Μπαξές, Γωνιά του παραδείσου τοποθετείται στο σταυροδρόμι που βγάζει σε σοκάκια ασβεστωμένα, κάτασπρα, στολισμένα με γλάστρες όπου φυτρώνει ο δυόσμος κι ο βασιλικός. Πλούσιες χρωματιστες εικονες από τουλίπες και παρτέρια λουλουδιών όπου άρωμα και χρώμα γίνονται ένα. Αιώνες πριν κάνει την εμφάνισή της, ως στάση ζωής και κοινωνική συμπεριφορά, η αειφόρος ανάπτυξη, εντοπίζεται ως αξία αλλά και ως αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης προσπάθειας επιβίωσης που προσβλέπει, εν πολλοίς, στη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων.

Όμορφη Πόλη

Οι άνθρωποι, εκεί που ήλιος έχει επιβάλλει το νόμο του, έχουν μάθει να περιμένουν καρτερικά το σύννεφο, να χειραγωγούν τους ανέμους και ν αντιμετωπίζουν φιλικά τα ξεσπάσματα της φύσης. Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, στον κήπο του σπιτιού, στην αυλή ή στη γλάστρα συμβαδίζει με τον πολιτισμό. Πρόκειται για μια προσπάθεια "οικειοποίησης" της καλλιέργειας, της μέθεξής της στη ζωή μας, της συνύπαρξης της, εν τέλει, με το αντικείμενο της καθημερινότητας που για χάρη της θα πάρει τις χίλιες δυο άλλες μορφές του. Την ιδέα της αναζήτησης της δροσιάς -με την ευρύτερη έννοια του όρου- στα βάθη της εύφορης γης θα πρέπει, κάπου εδώ, να την αναζητήσουμε. Νερό το μεγάλο δώρο . Με τον Λουκούμ Μπαξέ, προσπαθήσαμε να διηγηθούμε, τον ωραίο αλλά και πολύτιμο χαρακτήρα μιας φύσης ιδιαίτερης, όπου η έκφραση της βλάστησης πολυσύνθετη, απρόβλεπτη, σπάνια, γεμάτη αρώματα, εκφραστική, βασανισμένη και μυστική, γίνεται ο προθάλαμος της Δροσιάς. Της Δροσιάς που μας καλεί να απολαύσουμε κάτω από ίσκιους λεπταίσθητους, τη φιλοξενία, την ευωχία, τη γαλήνη, την απλότητα, την ανθρωπιά, την γεναιοδωρία της καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς!

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόληcaneplex