ΣΠΙΤΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΕΧΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ DESIGN ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εγγραφή στο newsletter μας
απαραίτητα πεδία
email
email ξανά

Bookmark and Share

taf the Art Foundation

  • φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
παλαιό κτίσμα του 1870
Το TAF the Art Foundation είναι ένα επιτυχημένο project που κατάφερε να εντάξει την σύγχρονη τέχνη και τους ανθρώπους της (καλλιτέχνες, επιμελητές, θεατές) στην Αθηναϊκή νύχτα (και μέρα) με όχημα ένα πρωτόγνωρο κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης. Δημιούργησε μια νέα σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την έξοδο, δίνοντας την ευκαιρία για ένα ποτό και μια συζήτηση σε έναν εντελώς μοντέρνο -αλλά και εντελώς παραδοσιακό ταυτόχρονα- χώρο, στον οποίο το μοναδικό στην Αθήνα bar της αυλής χρησιμοποιεί για σκηνικό του τις εκθέσεις σύχρονων καλλιτεχνών σε ένα αίθριο του 1870.
Το ίδιο το κτίριο είναι γνωστό και οικείο στους περισσότερους από μάς, εντυπωμένο βαθειά μέσα στη μνήμη μας, κι αυτό είναι παράξενο καθώς κανείς από μας δεν είχε ποτέ την παραμικρή πραγματική επαφή με ένα τέτοιο σπίτι.
Η σύνδεσή μας με αυτό προέρχεται από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα κύριο οικοδόμημα με διάφορες προσθήκες περιμετρικά. Στο κέντρο δημιουργείται μια εσωτερική αυλή αίθριο (150 τετρ. μ.) όπου ο καθένας περιμένει να δεί την Γεωργία Βασιλειάδου να μαγειρεύει, σε παλιά μαύρη χύτρα, φασόλια στην μέση της αυλής, ενώ από την είσοδο μπαίνει γελώντας ο Αυλωνίτης με κάτι σακκούλες και την εφημερίδα του.Είναι πραγματικό θαύμα το ότι ατό το γνήσιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα έχει διασωθεί και μάλιστα στο απόλυτο κέντρο της Αθήνας.Τα μισά παλαιά κτίσματα (τα κύρια) έχουν σήμερα ανακαινισθεί και στεγάζουν την μεγάλη γκαλερί του TAF the Art Foundation στον πρώτο όροφο.Απέναντι της, το παλιό διόρωφο κτίσμα με το εσωτερικό μπαλκόνι και τα μικρά δωμάτια έχει αφεθέι ανέπαφο και αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό σκηνικό.
taf the art foundation
Τα πολλά μικρά και εν σειρά δωμάτιά του χρησιμοποιουνται σαν εκθεσιακοί χώροι. Το ίδιο συμβαίνει και με το ισόγειο οίκημα στην νότια πλευρά. Μια μεγάλη τέντα εντελώς σύγχρονης τεχνολογίας έχει καλύψει όλη την αυλή δημιουργώντας ένα προστατευμένο χώρο ο οποίος λειτουργεί σαν bar και cafe από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ.
Οι εκθέσεις στο TAF the Art Foundation εναλάσσονται γοργά με ρυθμούς ανάλογους του κοινού του. Συνεχώς υπάρχει κάτι καινούργιο και ο προφανής στόχος της ανανεωσιμότητας του ενδιαφέροντος του επισκέπτη έχει επιτευχθεί, μετατρέποντας έναν εκθεσιακό ουσιαστικά χώρο σε προορισμό στον οποίο θα προσέλθει ευχάριστα για ένα ποτό ο επισκέπτης κάποιες φορές μέσα στον μήνα.
Η μεγάλη επιτυχία του project TAF the Art Foundation είναι η καθαρή και απλή άποψη των δημιουργών του για το νεανικό κοινό και η πλήρης κατανόηση των αναγκών του. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πίνουν και διακεδάζουν με αυτούς που στέκονται σκεπτικοί στις γκαλερί μπροστά στα εκθέματα.
Η ύπαρξή του TAF the Art Foundation νομιμοποιεί και ενισχύει και τα δυό αυτά (φαινομενικά αντίθετα) χαρακτηριστικά των επισκεπτών του.