σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΣπίτι στον Πύργο της Σαντορίνης

σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού

  • Όμορφη Πόλη
από την αρχιτέκτονα Φραντσέσκα Τσεμπελή
Βρισκόμαστε στον Πύργο, ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Σαντορίνης, που όπως λέει και το όνομά του είναι ψηλά και δεσπόζει όλου του νησιού.
Απο τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα μέρη, έχει μέχρι σήμερα την τύχη να μην το έχουν ανακαλύψει πλήρως οι ορδές των τουριστών και αποτελείται από σπίτια στα οποία κατοικούν κυρίως ντόπιοι. Ένα απο αυτά τα σπίτια λίγο μετά το χωριό, ανήκει στην αρχιτέκτονα Φραντσέσκα Τσεμπελή.
Είναι ένα σπίτι σημερινό, χαρούμενο, γεμάτο καταπληκτκά χρώματα.
Έχει αξιοποιήσει πλήρως το παραδοσιακό στοιχείο και το έχει συνδυάσει με μια μοντέρνα fusion και intercontinental αντίληψη η οποία κυριαρχεί σήμερα στο νησί δίνοντας ένα εντελώς νέο, σύμμικτο στύλ, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει την αέρινη και μοναστηριακή αίσθηση της Σαντορίνης μαζί με έντονα χρώματα αγγλικής επαρχίας, γαλλικά και βενετσιάνικα έπιπλα, ανατολίτικο χρώμα, πελοποννησιακή στιβαρότητα και πλήθος άλλων στοιχείων που μαζεύονται στο νησί εδώ και αιώνες εξαιτίας της αναγκαστικής ανταλλαγής πληροφοριών με τους ξένους πολιτισμούς.
Παλιά, πήγαιναν οι Σαντορινιοί (ναυτικοί) στους ξένους. Τώρα έρχονται αυτοί εδώ. Έτσι κι αλλιως το Αιγαίο ήταν πάνται ένα "μίξερ" πολιτισμών. Και παραμένει και σήμερα τέτοιο, παράγοντας τη στιγμη αυτή το νέο στύλ που θα επικρατήσει παντού τις επόμενες δεκαετίες.
Δείγμα αυτού ακριβώς του στύλ είναι το σπίτι της Φρατζέσκας Τσεμπελή που έτυχε να έχει την γνώση και την αισθητική, να ζει και να εργάζεται χρόνια στην Σαντορίνη, για να αποφασίσει να κατασκευάσει εδώ το σπίτι της.

Εξωτερικά, ο όγκος του συνόλου της κατασκευής σπάει σε μια ποικιλία μορφών και σχημάτων. Έτσι το σύνολο γίνεται ενδιαφέρον παρουσίαζοντας πλοκή. Όλες οι ακμές είναι στρογυλεμμένες μέσα κι έξω, κι έτσι η πραγματική διάσταση χάνεται. Ο κύριος χώρος του σπιτιού είναι ένα μεγάλο θολωτό δωμάτιο που χρησιμεύει σαν καθιστικό. Το έντονο ματζέντα, (ή ιώδες) κυριαρχεί παντού σε δυό τόνους.
Ανοιχτό για τους τοίχους, και πιό σκούρο για τις κάσες και τα τελειώματα. Το δάπεδο είναι στρωμένο με όμορφα κεραμικά Αραβικά τόξα, ένας "πύργος" από πέτρα που θυμίζει Μάνη, στοιχεία νησιώτικα, φράγκικα, έπιπλα παλιά για να θυμόμαστε την καταγωγή μας αλλά και ολοκαίνουργια για να ξέρουμε πού πάμε. Το κύριο γνώρισμα όμως του σπιτιού της Φραντσέσκας, έξω από τις ευφείς λύσεις είναι η πολύ καλή γνώση και χρήση του χρώματος.
Τίποτα δεν εγινε τυχαία, και η μελέτη είναι προφανής, Συμπληρωματικά χρώματα σε ανάλογες δυνάμεις και εμβαδά χρησιμοποιήθηκαν εδώ με κανονική παλέττα. Το σπίτι ήταν απλώς ο πίνακας. Πολύ σπάνια χρώματα τόσο έντονα είναι μεταξύ τους τόσο αρμονικά και δίνουν ένα ήσυχο και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

κείμενο - φωτογραφίες: όμορφη πόλη