σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις




caneplex
lacomar pisani



διαμέρισμα στο Βοτανικό
Σπ. Πάτση και Ιεράς Οδού γωνία. Η νέα δυναμική
booze Αθήνα Κολοκοτρώνη
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό
διαμέρισμα στο Βοτανικό, loft στο βοτανικό

Λίγα χρόνια πρίν κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί μια τόσο μοντέρνα κατοικία στον Βοτανικό.

Οπωσδήποτε η απόφαση να κατασκευάσει κανείς ένα ολοκαίνουργιο σύνολο πέντε οροφοκατοικιών στον Βοτανικό, ανάμεσα στα συνεργεία και δίπλα στα καταστήματα ανταλλακτικών της Σπύρου Πάτση μοιάζει τολμηρή και όχι δίχως ρίσκο. Είναι όμως βέβαιο ότι η περιοχή αυτή θα αλλάξει εντελώς. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Για την ακρίβεια έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Ο αρχιτέκτονας Σπύρος Καπής έλαβε το μήνυμα νωρίς και προχώρησε στην μελέτη και την κατασκευή ενός πανταώροφου μοντέρνου κτιρίου το οποίο φιλοξενεί στο ισόγειό του το κλειστό γκαράζ - είσοδο που διακρίνεται από μια νέα βιομηχανική αισθητική προσέγγιση.
Η μοναδική αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην κατοικία αποτελεί και την ανταμοιβή του ρίσκου που πήρε ο αρχιτέκτονας. Ξαφνικά από τα μικρά στενά και την οπτική μόλυνση βρισκόμαστε σε ένα χώρο λευκό, πλατύ και εντελώς μοντέρνο του οποίου φυσική οπτική συνέχεια αποτελεί σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο με τον βράχο της φωτισμένης Ακρόπολης στο κέντρο να φοντάρει στον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Η χαμηλή δόμηση και οι πολλοί ανοιχτοί χώροι της περιοχής εξασφαλίζουν ότι η θέα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες και τους φίλους τους να περνούν βραδυές σε ένα μαγικό περιβάλλον στην ευρύχωρη βεράντα.

Το σπίτι εσωτερικά είναι ουσιαστικό μονόχωρο. Την κρεβατοκάμαρα (Coco-mat) απομονώνει από τον υπόλοιπο χώρο ένα τοιχείο σε χρήση παραβάν, χωρίς πόρτα. Η μεγάλη εμφανής κουζίνα (ALTA LINEA) καταλαμβάνει την πίσω γωνία του ενιαίου χώρου δίπλα στην είσοδο και μπροστά της βρίσκεται η τραπεζαρία. Πιό μπροστά και δεξιά το είναι το καθιστικό που έχει απέναντί του μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης.
Μια μικρότερη δεύτερη κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στην πλάτη της κύριας, ενώ το μπάνιο είναι κατασκευασμένο ανάμεσά τους ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο. Το δάπεδο της κατοικίας των 90 τετρ.μ. είναι λευκό και βιομηχανικό και χαρίζει στον χώρο φως.
Η λιτή και βασική επίπλωση και διακόσμηση που έχει επιμεληθεί η ίδια η ιδιοκτήτρια έρχονται σε απόλυτη αρμονία με το ύφος και την φιλοσοφία του χώρου που είναι εντελώς μοντέρνος και λειτουργικός προσφέροντας μια άνετη, καλοσχεδιασμένη κατοικία με υπέροχη θέα σε ένα σημείο που δεν θα υπολόγιζε ίσως κανείς πρίν λίγα χρόνια.
Είναι όμως ένα πολύ δυναμικό μέρος της πόλης όπου αυτή την στιγμή γίνονται τεράστιες επενδύσεις με αντικέιμενο τα lofts, με δικό του σταθμό μετρό και έναν γεωμετρικό ρυθμό ανάπτυξης.

Κείμενο:Λευτέρης Μιαούλης - φωτογραφίες:Κυριακή Ντοβίνου