όμορφη
πόλη
ΣπίτιαΔιακόσμησηΑρχιτεκτονικήΠαραδοσιακάΜοντέρναMinimalInteriorsDesignΕξοχικάLofts
Δείτε ένα άλλο σπίτι
Σπίτι στο βουνό
Παρνασσός: ΞύλινοΣπίτι "κιτ" προσαρμοσμένο στο Ελληνικό κλίμα
κείμενα και φωτογραφίες: Όμορφη Πόλη
Το ξύλινο σπίτι είναι ήδη 20 ετών και ουσιαστικά παραμένει εντελώς μοντέρνο και καινούργιο.
Σπίτι από κορμούς Φιλανδίας

Το σπίτι του Μ. Χατζηκυριακάκη που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα ξύλινα σπίτια της Φιλανδικής εταιρείας ΗΟΝΚΑ, βρίσκεται στον Παρνασσό και είναι ένα από τα πρώτα που ήρθαν στην Ελλάδα.
Μετρά ήδη 20 χρόνια ζωής έχοντας υποστεί και μια ... μετακόμιση, αφού αρχικά είχε τοποθετηθεί σε ένα οικόπεδο και στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο. Τα σπίτια αυτά έρχονται ως εδώ συσκευασμένα σε κιβώτια και αποτελούνται από αριθμημένα κομμάτια. Την τοποθέτησή τους αναλαμβάνει ένα εξειδικευμένο ελληνικό συνεργείο.
Το σπίτι είναι τοποθετημένο στο φυσικό «μπαλκόνι» μιας πλαγιάς, έχοντας πίσω του το δάσος με τα έλατα.
Με θέα σε όλο το οροπέδιο και πολύ κοντά στις χιονοδρομικές πίστες, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την οικογένεια που αγαπά το χιόνι και το σκι.
Φωτεινό και ευχάριστο, δε θυμίζει τα παραδοσιακά σπίτια του βουνού που στερούνται μεγάλων ανοιγμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη μόνωση. Τα υλικά κατασκευής και τα διπλά παράθυρα που απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκ. δημιουργούν ανάμεσά τους το απαραίτητο μονωτικό στρώμα, προστατεύοντας άψογα το σπίτι.
woodhouse
Εντυπωσιακός είναι ο χώρος με την τεράστια γυάλινη κεκλιμμένη οροφή -και το ηλεκτρικό εσωτερικό σκίαστρο- που χρησιμεύει σαν καθιστικό. Οταν έχει ηλιοφάνεια, ο χώρος λειτουργεί σαν... θερμοκήπιο και προσφέρει μια μοναδική αίσθηση θαλπωρής.
Πίσω από το χολ βρίσκεται η τραπεζαρία του σπιτιού και η δυτική είσοδος, ενώ αριστερά βρίσκεται ο ενιαίος χώρος υποδοχής.
Στους δύο αυτούς κύριους χώρους του σπιτιού δεσπόζουν δυο εντυπωσιακές ξυλόσομπες, μια... αρχαία εγγλέζικη και μια σύγχρονη με φούρνο. Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στον επάνω όροφο. Στο εσωτερικό μπαλκόνι του σαλονιού διαμορφώθηκε το κύριο υπνοδωμάτιο, το οποίο απομονώνεται οπτικά από το χώρο υποδοχής με τη χρήση ενός παραβάν. Πέρα από τον αισθητικό παράγοντα που μπορεί να είναι υποκειμενικός, το ξύλινο φινλανδικό σπίτι ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του βουνού. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατασκευή που προσφέρει φιλόξενη στέγη στους ιδιοκτήτες της σε συνθήκες ψύχους που δεν αγγίζουν το εσωτερικό της, συμπληρώνοντας έναν κύκλο εικοσαετούς ζωής.