σπίτι αρχιτεκτονική διακόσμηση τέχνες πρόσωπα αρχιτέκτονες διακοσμητές διακοσμητικά άρθρα θέσεις προτάσεις
caneplex
lacomar pisaniΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΚΕΑΣ
Μια νέα κατασκευή σε έναν λόφο με θέα.
Μπροστά στο ηλιοβασίλεμα

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αυτού διάλεξαν ένα τόπο να χτίσουν το σπίτι τους ο οποίος δεν είναι πάνω στη θάλασσα, αλλά είναι πάνω από τη θάλασσα. Έναν τόπο με μαγευτική πραγματικά θέα. Η ησυχία είναι εξασφαλισμένη εκεί ψηλά και η παραλία απέχει 3-4 λεπτά με το αυτοκίνητο. Από την στιγμή που πήραν αυτή την απόφαση, ανέθεσαν στον γνωστό και καλό πολιτικό μηχανικό της Τζιάς Νίκο Ζουλαμόπουλο τα περαιτέρω.

Ο σχεδιασμός του σπιτιού έγινε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Αλεξάνδρου και ο στόχος ήταν ένα σπίτι βασισμένο στις παραδοσιακές τεχνικές και αισθητικές του νησιού, με βασικό υλικό τον τοπικό σχιστόλιθο. Η σημασία στην λεπτομέρεια κάνει το σπίτι αυτό ένα από τα πιο όμορφα του είδους του. Βρίσκεται πάνω σε ένα εξόγκωμα μιας πλαγιάς με μεγάλη κλίση πάνω από το Βουρκάρι τον τρίτο κόλπο της Τζιάς, δίπλα από την Κορρησία (λιμάνι) και το Γιαλισκάρι.
Το σχέδιο του σπιτιού βασίζεται σε ένα διαμήκη άξονα που δεν διακόπτεται οπτικά, έναν μακρύ διάδρομο κατά κάποιο τρόπο, ο οποίος αλλού είναι κανονικός διάδρομος και αλλού τμήμα δωματίων. Το δάπεδο είναι ενιαίο και οι ευθείες των πλακιδίων του δαπέδου έχουν διατηρηθεί σε όλο το σπίτι.
Με τον τρόπο αυτό το σπίτι κερδίζει ευρυχωρία και άνεση και δεν σου δίνει ποτέ την εντύπωση ενός κλειστού και πιεστικού χώρου. Σε αυτό συντελούν φυσικά και τα πάρα πολλά και πολύ καλής ποιότητας παράθυρα και μπαλκονόπορτες τα οποία επιτρέπουν να έχει κανείς συνεχόμενη άποψη του τοπίου γύρω γύρω από το σπίτι. Eνας ενιαίος χώρος καθιστικού κουζίνας υποδέχεται τον επισκέπτη πίσω απο την κεντρική είσοδο. Το πάσο της κουζίνας τα μεγάλα ράφια πάνω απο το πάσο, ακόμα και τα εντοιχισμένα ράφια είναι όλα κατασκευασμένα από μονοκόματες λαξευμένες πέτρες.
Ο προσανατολισμός του είναι στον άξονα ανατολής δύσης και οι βεράντες του βλέπουν τον ήλιο να δύει πίσω απο τα βουνά της Αττικής που μπορεί να είναι κοντά σαν απόσταση (15 μίλια) αλλά είναι τόσο μα τόσο μακρυά όταν βρίσκεται κανείς εκεί και βλέπει το ηλιοβασίλεμα...

Το ...νεολιθικό ντεκόρ δένει άψογα με το λευκό των τοίχων και τα λιτά έπιπλα αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν είναι το υλικό αλλά ο τρόπος που κάνει κάνει κάτι υπέροχο ή ά-σχημο. Εξάλλου η διακόσμηση του σπιτιού και η επίπλωση είναι αρκετά ..σκανδιναυική σε ότι αφορά τα χρώματα τις φόρμες και την λιτότητα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών τάσεων, της γυμνής απ΄τη μιά μεριά πέτρας με μεγάλα μονοκόματα παλαιολιθικά στοιχεία και της λιτής επίπλωσης από την άλλη είναι μια ζηλευτή και όλο και πιό σπάνια άποψη.
Οι κρεβατοκάμαρες του σπιτιού είναι εξαιρετικά απλές. Άλλωστε η λογική ενός τέτοιου σπιτιού δεν είναι οι σούπερ κρεβατοκάμαρες για να κλείνεται κανείς μέσα, αλλά οι σούπερ βεράντες για να βγαίνει όσο γίνεται περισσότερο έξω. Αυτή είναι και η λογική του Ν. Ζουλαμόπουλου που δίνει μεγάλη σημασία στον περιβάλλοντα χώρο και σε ότι είναι γύρω από το σπίτι.
Το σπίτι περιβάλλεται από βεράντες και ανοιχτούς χώρους διαφόρων ειδών. Υπάρχουν οι κλασσικές καλαμωτές που σκιάζουν τις νοτιοδυτικές βεράντες, ενώ μια πυκνή καλαμωτή σαν στέγη καλύπτει τον χώρο πίσω από την κουζίνα και την κεντρική είσοδο δημιουργώντας ένα ευχάριστο και προστατευμένο χώρο από τον ήλιο και τον αέρα, ο οποίος χρησιμοποιείται σαν καλοκαιρινή τραπεζαρία. Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού ανάμεσα στα δωμάτια δημιουργείται ένας μικρός προστατευμένος χώρος ο οποίος είναι κατάλληλος για πρωινό. Η υπόλοιπη μπροστινή βεράντα δεν είναι καλυμένη καθώς ο προσανοτισμός της είναι καθαρα δυτικός και σε αυτην κάθεται κανείς να απολαύσει το ηλιοβασιλεμα, μια ώρα που οποιαδήποτε τέντα ή στέγη θα ήταν απολύτως άχρηστη.
Οι βαθμίδες που έχουν διαμορφωθεί ώστε να διασκεδάσουν την κλίση του εδάφους, έχουν μετατραπεί σε κήπους στους οποίους έχουν φυτευθεί γεράνια, τριανταφυλλιές και άλλα φυτά, δημιουργώντας μια ευχάριστη αντίθεση με τον διπλανό χέρσο χώρο. .

Κείμενο - Φψτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης- Κυριακή Ντοβίνου