Όμορφη Πόλη

Τάκης Τλούπας
ο μέγας φωτογράφος του Κάμπου

Τάκης Τλούπας 1920 - 2003

" Η φωτογραφία αυτοπροσδιορίζεται"

Κείμενο: Λευτέρης Μιαούλης Εικόνες και βιογραφικό: από το website του Τάκη Τλούπα

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα. Γιος ξυλογλύπτη, μαθαίνει την τέχνη κοντά στον πατέρα του και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι την κατοχή. Με αφορμή μια εκδρομή του ορειβατικού συλλόγου στον Όλυμπο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη φωτογραφία,. Αγαπημένα θέματά του, η ζωή του Θεσσαλικού Κάμπου και των βουνών της Πίνδου και του Ολύμπου.

Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη  Λάρισα το φωτογραφείο του. Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Λάρισας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου.

Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών(Βλάχων, Σαρακατσαναίων) όσο και των ντόπιων αγροτών σε παραδοσιακές εργασίες.Καταγράφει επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό εκβιομηχάνισης του σύγχρονου κόσμου.

Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τις πιο όμορφες γωνιές της, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη  Σκόπελο και την Κρήτη.

Η αγάπη του για τη φύση τον οδηγεί στον Όλυμπο όπου φωτογραφίζει ακόμη και τις πιοδύσβατες περιοχές του.

 

Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσειςκαι με τα έργα του έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του.

Ξεχωριστή αξία αποκτά το λεύκωμα με τίτλο « Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα » το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις ενότητες που συνθέτουν το έργο του.

Σταθμό στην πολύχρονη καριέρα του αποτελεί η βράβευσή του το 1994, από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μαζί με ακόμη 50 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών τιμήθηκε για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή.
Το πολύτιμο αυτό υλικό του Τάκη Τλούπα υπάρχει αρχειοθετημένο και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στο Studio φωτογραφίας που  διατηρεί πλέον η κόρη του Βάνια Τλούπα, που σαν φωτογράφος συνεχίζει την παράδοση στην Τέχνη  της φωτογραφίας. 

Ο σεμνός, σχετικά άγνωστος, αλλά σπουδαίος αυτός φωτογράφος, απετέλεσε μαζί με τον Μελετζή και τον Μπαλάφα την “Αγία Τριάδα” της σύγχρονης Ελληνικής φωτογραφίας.
Οι φωτογραφίες του είναι διαθέσιμες σήμερα- σε σύχρονα τυπώματα και πολλά μοντέρνα υλικά- από το ίδιο του το φωτογραφείο στην Λάρισα, το οποίο διατηρούν τα παιδιά του.
Στην ιστοσελίδα του μπορεί κανείς να δεί μεγάλο μέρος του έργου του, και να παραγγείλει μια από τις εξαιρετικές του εικόνες, στηρίζοντας έτσι τη δουλειά ενός πραγματικού εργάτη της φωτογραφίας και ταυτόχρονα προσφέροντας
στον εαυτό του ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ένα αξιόλογο δώρο.
Η πιο γνωστή του φωτογραφία είναι σήμερα το πορτραίτο του τελάλη που έγινε διάσημο χάρη στον επίσης Λαρισαίο Θανάση Παπακωνσταντίνου
και τον δίσκο του Βραχνός Προφήτης.

Ο συνθέτης με τον τρόπο του απότισε έναν δικό του φόρο τιμής στον κύριο Τάκη.