Όμορφη Πόλη

Bonsai
παιχνίδι ισορροπίας

φωτογραφίες - Κείμενο: Νίκος Κάβαλος

Bonsai, ένα δώρο φροντίδας

Από την Άπω Ανατολή, στο ...σπίτι μας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που είχαν την ιδέα της καλλιέργειας φυτών μέσα σε δοχεία τόσο για διακοσμητικούς όσο και για πρακτικούς σκοπούς, όπως για να έχουν δίπλα τους φρέσκα βότανα και μυρωδικά.

Οι κινέζοι κατά τον 6ο αιώνα μ.χ. ξεκίνησαν την καλλιέργεια των bonsai  και μέσω του εμπορίου τα διέδωσαν κατά τον 9ο -10ο αιώνα στους Γιαπωνέζους που τα εξέλιξαν όπως τα γνωρίζουμε σήμερα σε μια ξεχωριστή μορφή τέχνης και τεχνικής. Στην Ιαπωνία ένα bonsai αποτελεί ιερό οικογενειακό κειμήλιο και παραδίδεται από γενιά σε γενιά.

Στην Ευρώπη πλέον, η τέχνη των bonsai είναι ευρέως διαδεδομένη.

Bonsai είναι το δέντρο που καλλιεργούμε σε κεραμικό δοχείο.

Μπορεί να το έχουμε συλλέξει από τη φύση, αφού πρώτα κρίνουμε ότι έχει τις προδιαγραφές που μας ικανοποιούν, ή να το έχουμε αποκόψει με κατάλληλες τεχνικές από τα κλαδιά μεγαλύτερου δέντρου.

Σκοπός μας αφού εξασφαλίσουμε την επιβίωση του και την υγεία του, να το διαμορφώσουμε, κυρίως με σύρματα ώστε να αποκτήσει την όψη και την αρμονία που έχει ένα μεγάλο ώριμο δέντρο στο φυσικό περιβάλλον.

όμορφη πόλη

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά όλα είναι δύσκολα στην αρχή” έλεγε ένας samurai  που έζησε το 1600. 

Όταν ένα δέντρο bonsai έρχεται στα χέρια μας, ξεκινάει μια προσπάθεια από μέρους μας να ακολουθήσουμε τον αρμονικό κύκλο του και να συντονιστούμε με αυτόν.

Στην αρχή της ενασχόλησης με την τέχνη αυτή, στη μια μεριά της ζυγαριάς βρίσκεται το bonsai και στην άλλη βρίσκεται ο εγωισμός μας, οι άγαρμπες κινήσεις μας, η επιθυμία μας να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγματα με το δέντρο μας, που ίσως απαιτούν χρόνια….

Όσο αποκτούμε εμπειρία και μαθαίνουμε να συμβαδίζουμε αρμονικά με το δέντρο μας, να σεβόμαστε τους χρόνους του και τις ανάγκες του, σταδιακά αποχωρούμε από τη ζυγαριά και θέση παίρνουν οι γνώσεις μας που βοηθούν το δέντρο να ισορροπήσει απέναντι στις αντιξοότητες και την δυσκολία που εκ των πραγμάτων προκαλεί η επιβίωση μέσα σε ένα κεραμικό δοχείο.

όμορφη πόλη

Το bonsai εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.  Προστατεύουμε-ποτίζουμε-λιπαίνουμε-κλαδεύουμε-ανανεώνουμε-μεταφυτεύουμε ώστε να κρατάμε έναν ζωντανό οργανισμό υγιή.  

όμορφη πόλη
όμορφη πόλη

Με τον καιρό το πιο σημαντικό εφόδιο που αποκτούμε μέσω της τέχνης των bonsai είναι η υπομονή.
Θα έλεγε κανείς ότι τα bonsai εκπαιδεύουν εμάς και όχι εμείς αυτά.
Αρχίζουμε να βιώνουμε και να αισθανόμαστε το πέρασμα του χρόνου και τις εποχές στην πραγματική τους κλίμακα όπως ακριβώς τις βιώνει και το δέντρο μας.
Χωρίς βιασύνη, χωρίς άγχος.
Τα bonsai μας χαρίζουν απλόχερα τα χρώματά τους τις εναλλαγές στην όψης τους, τους καρπούς τους και τα άνθη τους.

 

Παράδειγμα τα ροδόδεντρα satsuki.
Τα φροντίζουμε ευλαβικά όλο τον χρόνο με σκοπό να μας χαρίσουν 20-30 μέρες ανθοφορίας τον Μάιο.

Η κεραμοποιία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τέχνης των bonsai.

Το κατάλληλο σε χρώμα, σχήμα και διαστάσεις δοχείο (pot) μεταμορφώνειολοκληρώνει ένα δέντρο και την προσπάθεια που έχουμε κάνει.

Ο Νίκος Κάβαλος ασχολείται από το 2012 επαγγελματικά με τα bonsai, στα Χανιά, μέσω του www.yamadorieshop.gr

Προσπαθεί να προωθήσει και να κάνει πιο γνωστή την τέχνη αυτή στην Ελλάδα παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία, χώματα, δοχεία αλλά και έτοιμα δένδρα bonsai, με την ευκολία του e-shop και την παράδοση στο σπίτι.